Снимки

Бактерии могат да ни докарат куп неприятности след приятното изкарване в прохладните води на басейна. Те са добра среда за тях, особено ако не се дезинфектират редовно и с качествени препарати. От замърсителите могат да се прихванат дори полово преносими болести като кондиломи и хламидия.

В добре поддържаните басейни микроорганизмите умират, но е твърде трудно потребителят да разбере дали във водите са сложени достатъчно препарати от добър клас, или собственикът

 

икономисва за сметка на здравето

 

на хората. Единственото, което човек може да направи, е още при влизането във водния комплекс да погледне дали има табло с отметки за проведените дезинфекции, на което да пише и с какви химикали са третирани микроорганизмите. Тези табла обаче не са задължителни и повече се поставят като своеобразна реклама за добре поддържан изкуствен водоизточник. Затова единственото, което човек може да направи и да е сигурен, че е взел мерки за своето здраве, е да избира само изглеждащите добре поддържани басейни.

Макар химическите препарати да не са никак полезни, те са за предпочитане пред бактериите, които виреят във водата. Неудобството е, че някои от тях

 

причиняват дразнене на очите

 

наподобяващо алергии. Когато лягате върху шезлонгите или направо върху земята, задължително си постилайте лична хавлиена кърпа отгоре, за да не пипнете някоя зараза.

Когато излизате от водата, подсушавайте краката си веднага, за да намалите риска от зараза с гъбички. Освен в басейните гъбичките се чувстват перфектно и в сауната, по настилката покрай басейна, по принадлежностите и чехлите на друг човек. Затова избягвайте да ходите боси, да ползвате чужди вещи за лична хигиена, както и джапанките на хората от вашата компания. Гъбичките се характеризират със силен сърбеж, лющене и цепене на кожата. За лечението им се използват специални антибиотични пасти.

Ако пък сте любители на прекарването сред природата и сте решили да поплувате или да ловите риба в естествени водоеми като язовири, езера, реки, трябва да внимавате да не погълнете вода, за да не се сдобиете с неприятен ентероколит или друга стомашно-чревна инфекция.

 

В чуждите джапанки може да се крият гъбички.

 

Масово използват хлор

 

Хлорните препарати се използват най-често за дезинфекция на басейните, в които търсим прохлада през лятото. От една страна, те са по-евтини, а от друга – собствениците ги смятат за най-сигурни срещу заразите. Немалко от тях, за да се презастраховат заради гъбички във водата, надвишават нормата от 0,5 милиграма хлор на литър вода. Това обаче води до увеличаване на алергиите и астматичните заболявания до шест пъти, категорични са специалистите.

 

Заради липса на достатъчно кадри инспекторите от районните здравни инспекции проверяват басейните, преди да започне експлоатацията им - в началото на сезона и по сигнал, коментираха от инспекцията в София. През останалото време хигиената е в ръцете на стопаните.

Според експерти най-сигурният начин да разберем, че водата е замърсена, е острата миризма, която се предизвиква от хлорамините - вещества, образуващи се при свързване на хлора със замърсителите.

Действително във водата се слага хлор в съотношение според състава и количеството й. Независимо че някои имат резерви към него, особено след излизането на пазара на препарати от друг тип, той се употребява масово. По мнението на Световната здравна организация това е най-надеждният дезинфектант. Това поясни д-р Десислава Драганчева, главен инспектор от отдел „Държавен здравен контрол” в Регионалната здравна инспекция – София. Освен хлор в басейните се наливат и биоцитни препарати, които също имат дезинфектиращ ефект срещу гъбички, бактерии и всякакви други замърсители. Броят на разрешените и регистрираните за употреба химикали от този вид у нас е над 100, като собственикът на басейна избира от коя марка да ползва.

 

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Това е четвъртият случай само за около месец в пловдивската болница

Спасиха бебе с вроден перитонит

Това е четвъртият случай само за около месец в пловдивската болница

Лекарите от Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ „Св. Георги” спасиха бебе с вроден перитонит, което било докарано в здравното заведение в много тежко състояние, съобщи началникът на клиниката проф. д-р Пенка Стефанова.

Спасяват гурбетчия от Гърция с рак на дебелото черво

49-годишен гурбетчия от първомайско село, който е живял и се е лекувал в Гърция, е потърсил помощ в Комплексния онкологичен център в Пловдив. Когато е отишъл при онколозите в града на тепетата, е носел в себе си само медицински документи на гръцки език и не е имал пари да ги преведе. Не е било ясно и как да докаже, че в Гърция е плащал осигуровки. Затова лекарите от КОЦ Пловдив първо го посъветвали да внесе вноските си и у нас, за да бъде включен в системата ни за лечение.