Снимки

Пробите за наличието на естествен уран във водата са сложни и могат да дадат отклонения до 20 на сто. Това съобщиха експерти по време на среща в областната администрация в Пловдив, на която присъстваха прокурори, кметове, шефове на РЗИ и на ВиК в града. Заради това са взети и нови проби от кладенците на Първомай.

Превишени стойности на уран в чешмите в града няма показват последните проби. „Затворени са два кладенеца в Първомай и един в с. Караджалово от общо 13 водоизточника, от които е установено минимално превишение. Направени са нови проби, от които в най-кратки срокове се чакат резултатите”, каза губернаторът Здравко Димитров. Според д-р Цвета Иванова – началник-отдел в РЗИ Пловдив, докладът от ВиК за превишение на стойностите на уран в тези кладенци е бил получен в инспекцията на 5 януари. Заради тежката зима и падналия 1,5 метра сняг служителите на РЗИ не са успели веднага да вземат повторни проби. Това е станало на 20 март и на 12 април резултатите са станали ясни. Превишението е с 0,01 микрограм на литър. При норма според европейските изисквания 0,03 микрограма на литър, измерената стойност е 0,04 микрограма. „Не е укривана информация, нито е имало забавяне”, бе категорична д-р Иванова.

До потребители не е достигала вода с отклонения от нормите, каза и шефът на ВиК Пловдив Спартак Николов.

Междувременно стана ясно, че завишение на стойностите на естествен уран е констатирано в три от водоснабдителните зони на Велинград. В самия град това са част от квартал „Чепино“ и малка част от квартал „Лъжене“, и в няколко села около града – Грашено, Пашово, Юндола и Света Петка. Данните са получени на 19 април, а директорът на местната РЗИ д-р Фани Петрова e разпоредила на местното ВиК незабавно спиране на водоползването и осигуряването на достатъчни количества питейна вода. Пазарджишката РЗИ извършва мониторинг на питейните води в областта и до момента по показател „естествен уран“ не са констатирани други отклонения.

Към момента здравен риск не съществува и за жителите на Хасково, съобщи междувременно в НС министърът на здравеопазването Илко Семерджиев. Той подчерта, че нивата на урана не са високи - 0,098 милиграма на литър при допустими 0,03. Освен това нормите били смъкнати през последните години, а преди били по-високи. Окончателната оценка щяла да се направи след постъпване на последните данни от проверките.

Последните проби пък сочат, че няма завишение на нормите на уран във водата в Хасково, съобщиха от МЗ.

Преди това пък от парламентарната трибуна новият депутат в редиците на БСП Елена Йончева обяви, че вината за урана във водата в Хасково е на предишното правителство - на ГЕРБ. Причината според нея е, че от 3 г. се знаело за завишения уран, но нищо не било предприето.

"Колегите се опитаха да превърнат трибуната на НС в Народен съд - не им се получи отвърна Делян Добрев от ГЕРБ. Той припомни, че в страната има институции, които да търсят и установяват вина. Според него това, което трябва да се направи, е да се изключат сондажите с наличие на уран и да се направят нови, като за целта служебният кабинет осигури необходимите средства.

След изслушването на министри в НС соцлидерът Корнелия Нинова пък се закани, че започват да събират подписи за създаване на анкетна комисия, която да се занимава с проблемите на замърсената вода.

8 лаборатории с нова апаратура

за изследване на водата

8 лаборатории в страната ще получат нова апаратура за изследване на водата. Кабинети на Изпълнителна агенция по околна среда в София, Стара Загора, Враца, Велико Търново, Монтана, Плевен, Русе и Шумен ще получат новата техника за мониторинг на подземни и повърхностни води. Апаратурата ще открива 12 нови вещества във води, седименти и биота. Модерното оборудване струва 5 млн. лв, осигурени от Оперативна програма „Околна среда“. „Европейската комисия увеличава изискванията си по всички показатели – увеличават се замърсителите, които трябва да се наблюдават в държавите членки. Сега чрез финансиране от оперативната програма можем да купим необходимото оборудване и да разработим методи за анализ на тези специфични вещества“, заяви директорът на агенцията по околна среда Тодор Панев.

Взимането на проби и изследването им с новата апаратура ще започнат в края на 2018 г. Тогава ще се установи дали тези замърсители присъстват в повърхностните и подземни води у нас, обясниха от екоминистерството. 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Наградиха столични директори и учители

За десета поредна година обявиха носителите на годишните награди на Регионалното управление на образованието София –град. Те бяха връчени от зам. - министъра на образованието и науката Таня Михайлова и началникът на РУО Ваня Кастрева.

4500 шофьори спипани с чужди номера

Близо 4500 шофьори са били заловени да карат автомобилите си с табели от други коли само за година. Това сочат данните на МВР за 2017-а, когато са били заловени точно 4474-ма водачи, които са имали чужди регистрации на возилата си.