Снимки

Президентът Владимир Путин поръча на правителството да повиши качеството и достъпността на ритуалните услуги в Русия, предлагайки московският опит да се разпространи в цялата страна. В. „Комерсант“ посочва, че в столицата държавата активно участва в организацията на погребенията, което намалява дела на агентите от сивия сектор, чийто оборот в страната достига 2 млрд. евро.   

          Изданието публикува част от мерките, поръчани от Путин, в тази посока. Те предвиждат организация на погребения в рамките на системата на т.нар. „едно гише“. Този принцип представлява технология, концентрираща предоставянето на различни услуги на едно място. Сред останалите задачи, поръчани от президента, са извършването на инвентаризация на действащите и изоставените гробища, формирането на единен подход към оказването на ритуални услуги, създаването на специализирани служби из цялата страна и фиксиране на цената на тези услуги. Освен това Путин очаква от правителството в кратки срокове да завърши подготовката на закон за погребалното дело.

          Проблемите в тази сфера в Русия днес се свеждат до несъгласуваността на действията на органите на властта, отсъствието на единни стандарти и остарялата законодателна база, се казва в мотивите на президента за реформата. В повечето региони на страната не са създадени условия за оказването на достъпни ритуални услуги, а там, където се оказват, са силно бюрократизирани, допълва „Комерсант“. За да се възползват от правото на евтино погребение, близките на покойния трябва да оформят повече от пет документа в различни инстанции. Освен това на места населението не е добре информирано за това на каква помощ от държавата може да разчита  при организирането на погребения.

          Друг проблем са различията в оказваните от местните служби ритуални услуги дори в рамките на един регион. „В република Коми, например, в градовете Сиктивкар, Сосногорск и Ухта се предоставят безплатни нетапицирани отвътре дървени ковчези, а в районите Прилузски и Уст-Куломски – тапицирани“, дават за пример от администрацията на президента. Разминавания има и в организирането на товарно-разтоварните работи, като на едни места държавата ги поема, на други – самите роднини на починалия. Всички тези несъответствия водят до ръста на сивия сектор за оказване на ритуални услуги, където те са до 10-15 по-скъпи.

      Правителството ще накара гражданите да спортуват  

      Руското правителство утвърди приоритетите на проекта „Формиране на здравословен начин на живот“. Ключовата цел на проекта е да увеличи дела на гражданите, които отговорно се отнасят към своето здраве и редовно спортуват, до 50% към 2020 г. и до 60% - към 2025 г., пише в. „Комерсант“. Предвидени са и мерки за намаляване на пушачите в страната, както и промени в законодателството в областта на рекламата на алкохол, тютюн и нерационално хранене. 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ЕС въвежда мита върху стоманата от утре

ЕС ще въведе защитни мита върху стоманата тази седмица, за да защити производителите си от нарасналия внос, който е следствие от американските мита, съобщи днес европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом.

Българските циганчета – новите роби на Италия

Новите роби в полята на Южна Италия са българските циганчета – оповести категорично днес най-тиражираният всекидневник на Апенините „Кориере дела сера“. В обширната си публикация, вестникът твърди, че ромчетата ни дори измествали в предпочитанията на местните земеделци досегашните селскостопански роби – чернокожите африканци.

Жена е отровила Скрипал с „Новичок“

Жена, която е работела за Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Русия, се смята, че е извършила смъртоносната атака с нервнопаралитичния боен газ във Великобритания, пише британският „Дейли Мейл“.