Сексуалният проблем без лекар е непреодолим

Проф. Йорданка Узунова, уролог, андролог в УМБАЛ „ИСУЛ-Царица Йоанна”:

Сексуалният проблем без лекар е непреодолим

  • Проф. Узунова, кои са основните причини за мъжки стерилитет?

  • - Данните на СЗО определят, че мъжът е фактор на безплодие при семейните двойки в 46% от случаите. У нас този процент сочи, че при 47-49% мъжете са причина за липсата на деца в семейството или в партниращите си двойки. Заболяванията при мъжете, водещи до състояние на стерилитет, могат да имат вроден или придобит характер. С данни за съществуващо варикоцеле (разширена вена на скротума) са около 40% от мъжете в популацията у нас; с вроден крипторхизъм (не смъкнат в скротума тестис) – 6-10%; със зооспермия (липса на сперматозоиди в семенната течност) - 15-20%; с придобита олигоастеноспермия -12%; с вродени ендокринни заболявания (Сертолиев синдром, Клайнфелтер синдром и др.) - 2-4% и възпалителни заболявания на половата система. Не на последно място се нарежда и стресът, както и начинът на живот.

 

  • - Възможно ли е мъж в стрес сам да преодолее сексуалния проблем без лекарска помощ?

- Нормалният мъжки полов цикъл се разглежда като функционално разделен на пет взаимосвързани събития, които се случват в определена последователност: либидо, ерекция, еякулация, оргазъм и спадане на ерекцията. Разбира се, че стресът може да наруши всяко едно от посочените по-горе събития. Сам човек трудно би се справил – тук именно е необходима координация в усилията на лекарите от различни специалности в цялата здравна мрежа, както и задължава всеки един от тях да притежава компетентност, която да му позволява да идентифицира и диагностицира съответните нарушения, за да предложи индивидуална схема за лечение.

 

  • Има ли връзка между урологичните заболявания и сексуалността?

- Поради това, че пикочната и половата система се разглеждат заедно е естествено, че този урогенитален тракт при заболявания в отделните органи (простатна жлеза, пикочен мехур, пикочен канал, тестиси и епидидими ) може да доведе и до сексуални разстройства при мъжа. Факторите, които допринасят за развитието на мъжката сексуална дисфункция, могат да бъдат психологически, безпокойство и страх от очакван провал, сексуални преживявания и страх от придобиване или предаване на полово предавани инфекции (ППИ), особено при безразборни полови контакти; биологични, свързани със застаряване на населението. Влияние могат да окажат някои заболявания (артрити, диабет, сърдечно-съдови заболявания, хипертония), физически наранявания (увреждания на гръбначния стълб) и заболявания на гениталния апарат, особено възпалителните - баланит, баланопостит, уретрити, простатити, везикулити, деферентити, епидидимити, орхити, орхиепидидимити и различни комбинации от тях. Фактори са още употребата на алкохол, наркотични вещества, междуличностните отношения, включително и партньорски натиск, сексуална злоупотреба, религия, отношение към собствената сексуална ориентация, несигурността как да се държи, както и лошата комуникация или конфликти с партньорката.

- Колко време е необходимо една двойка да изчака, ако не може да зачене дете, за да отиде на лекар?

- Нормалният срок за изчакване е около една година. Ако не се получи забременяване, е необходимо двойката да се обърне към специалисти: акушер гинеколози, андролози, ендокринолози.

- Какви са методите на лечение, ако се окаже, че проблемът е в мъжа?

-Поставянето на правилната диагноза за стерилитета от страна на мъжа дава шанс за справяне с проблема. Например при наличие на разширена вена се препоръчва оперативно лечение. При наличие на инфекции в семенните пътища – консервативно лечение. Преценката е строго индивидуална.

  •  

  • Каква е заболеваемостта от рак на простатата в последните години?

- Ракът на простатната жлеза е болест на възрастния мъж - след 50 г. Изключително редки са случаите на заболели преди 40 г. Ракът на простатната жлеза започна да се диагностицира рано и това промени и статистиката на това заболяване. То е второто заболяване след рака на белия дроб.

- В УМБАЛ „ИСУЛ – Царица Йоанна” е единственият в България Център за мъжко здраве,основан от вас. Какви услуги се предоставят в него?

- Вярно е, че това е единствената държавна структура за мъжко здраве. Тук се прави диагностика и лечение както на репродуктивното, така и на сексуално здраве на мъжа. Ние сме с амбицията за създаване на пластичен център за възстановяване на структури на пикочния канал - в клиниката работи чл.кор.проф. д-р Чавдар Славов, който създаде оперативен метод, признат не само у нас, но и в чужбина при това заболяване. Провеждаме биопсии на простатната жлеза – за диагностика на рака на простатата, както и оперативното му лечение. В заключение: открит рано, ракът на простатната жлеза е лечим.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.