Снимки

Енергийна оръжейна система, разработена от Raytheon, компанията която наскоро изпробва за първи път лазерно оръжие монтирано на въртолет Apache AH-64, е постигнала впечатляващ резултат, като е поразила 45 дрона, по време на учение на армията на САЩ. Като част от тазгодишните маневри Maneuver Fires Integrated Experiment (MFIX) в Стрелковия Център за Върхови Постижения във Форт Сил, Оклахома, тестът включвал насочвано енергийно оръжие, което съчетава микровълновия лъч на Raytheon и високоенергийните лазерни системи (HEL).

Дронове, безпилотни летателни апарати и дори не толкова високотехнологичните минохвъргачки, представляват голяма опасност на бойното поле. Новите все по-сложни и скъпи технологии и платформи, водят до опасността тези да бъдат превъзхождани от нови модерни, но евтини, автономни летателни машини, които в ято се втурват в битка и защита.

Един от начините за противодействие на тези ята е използването на насочени енергийни оръжия. Тези огнени лъчи, движещи се със скоростта на светлината, могат да преминават от една цел към друга за части от секундата, може да бъдат приспособени да съответстват на целта и всеки изстрел струва около долар, за разлика от хилядите и дори милиони долари за по-стандартните муниции.

За MFIX, Raytheon съчетае насочен микровълнов лъч от фиксирано място с HEL система, монтирана на армейско бъги. Микровълновото оръжие е разработено така, че да разруши или унищожи електрониката на мишената, докато лазерът директно унищожава целите към които е насочен. Идеята е е да се създаде система, която да може да засича идващи вражески цели от средно разстояние.

Според Raytheon микровълновата система, разработена по договора за $ 2 млн. с Лабораторията за изследвания към военновъздушните сили на САЩ (US Air Force Research Laboratory), успяла да се справи многобройни UAV ята, като свалила 33 дрона на групи от два до три наведнъж. В същото време, системата HEL идентифицира, проследява и прихваща UAV клас I до 10 кг и клас II до 25 кг, унищожавайки 12 от тях във въздуха. Освен това, лазерът унищожил и шест неподвижни снаряда за минохвъргачка.

„Скоростта и ниските разходи за използване на насочена енергия са революционни при защитата на нашите войски срещу безпилотни апарати”, казва д-р Томас Бусинг, вицепрезидент на Raytheon Advanced Missile Systems. „Прекарахме десетилетия в усъвършенстването на микровълновата система с висока мощност, която скоро може да даде на нашата армия значително предимство срещу тази нарастваща заплаха”.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Merkava Mk 4 Barak използва изкуствен интелект

Израел с интелигентен танк

Merkava Mk 4 Barak използва изкуствен интелект

Израелските отбранителни сили (Israeli Defence Force) въведоха изкуствен интелект (AI) в бронираните бойни машини с най-новия вариант на своя основния боен танк.

Победителите от конкурсът по изобразително изкуство Robot Art са истински творци

Роботи създават шедьоври на изкуството

Победителите от конкурсът по изобразително изкуство Robot Art са истински творци

Конкурсът по изобразително изкуство за роботи, Robot Art представлява забележителна комбинация от изкуство и технология, предизвикваща инженери да създават роботизирани системи, които изработват произведения на изкуството, използвайки четки и бои.

Двигателите на Rolls-Royce ще се поправят сами

Роботи за инспекция и поправка на самолетни двигатели

Двигателите на Rolls-Royce ще се поправят сами

Самолетните двигатели са сложни машини с много, труднодостъпни места, а за да работят добре, се изисква много време и поддръжка. В бъдеще, Rolls-Royce иска, тези задачи да може да бъдат изпълнявани от различни видове роботи, които да обикалят и преглеждат тези части на самолета и бързо да отстраняват проблемите още в зародиш.