Снимки

У хората, които спокойно поемат финансови рискове, е открита физиологична особеност на мозъците им, сочат резултатите от изследвне, цитирани от Лента.
На науката отдавна е известно, че връзката между бадемовидното тяло в мозъка, известно също като амигдала, и префронталния кортекс влияе върху появата на депресия и тревожност. Сега учени от университета на Пенсилвания решили да изяснят как това може да е свързано с финансовия успех.
В експеримента участвали 108 млади доброволци в добро здраве. Били им предложени различни ролеви игри, свързани с финансови рискове, вземане на икономически решения, стрес от загуба на финансови средства. При отговорите на въпросите мозъците на доброволците били изследвани със специална апаратура.
Било установено, че участниците, които се отнасят по-спокойно към рисковете и последствията от тях, имат по-добри функционални връзки между амигдалата и префронталния кортекс.
Освен това се оказало, че склонните да рискуват имат повече сиво вещество в мозъците си.

Междувременно стана известно, че неандерталецът имал голям нос с широки ноздри, за да затопли и да овлажни по-добре студения и сух въздух, който дишал, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Морфологичните особености на неандерталеца - голям нос, широко и плоско лице, изпъкнали челюсти, отдавна предизвикват дебати сред учените.

Като използвал триизмерни модели на черепи от неандерталци, Хомо сапиенс и предполагаемия общ техен прародител Хомо хайделбергенсис, международен екип от учени открил отделни еволюции на дихателния апарат. На базата на движението на флуидите било заключено, че неандерталецът и Хомо сапиенс затопляли и овлажнявали по-добре въздуха, отколкото Хомо хайделбергенсис. Това навежда на мисълта, че неандерталецът и Хомо сапиенс са еволюирали, за да имат по-голяма резистентност към студения и/или сух климат. Освен това ноздрите на неандерталеца му позволявали да вдишва значително повече въздух в сравнение с неговите "братовчеди". Тази особеност може да се обясни с по-големите му енергийни нужди заради набитата му фигура и ловуването му. Според учените неандерталецът се нуждаел от 4480 калории дневно, за да оцелее през зимата в Европа. За сравнение днес човекът се нуждае от около 2500 калории дневно.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей „Земята и хората” са изложени в галерия „Тунела”

Минерал за 1 млн. долара показват в Двореца в Балчик

Близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей „Земята и хората” са изложени в галерия „Тунела”

Специално селектирана колекция от близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей “Земята и хората” е представена в галерия „Тунела” на културен център „Двореца“ в Балчик. Изложбата е под надслов „Съкровищата на Земята”.

Цяло село италианци искат да са котки

Да ги наричат котки, а не „бролончани“ или човеци настояха в специална петиция до властта в Рим всичките 357 жители на малкото италианско селце Броло ди Нонио. То се намира на височините над приказното езеро Орта, което пък се е ширнало в северозападната част на Апенините, недалеч от Торино и Милано. И от край време е истинско царство на четириногите домашни любимци и може би те са тачени тъдява дори повече отколкото кравите в Индия.