Снимки

Визитка:

Роден е през 1950 г.
През 1977 г. завършва строително инженерство в София
През 1984 година се дипломира в Духовната академия, сега Богословски факултет на Софийския университет
Стипендиант е на Московската духовна академия
През 1998 г. е ръкоположен за викариен епископ на Софийската митрополия
От януари 2001 г. е Ловчански митрополит
Председател е на работната група по религиозно образование към Светия синод на БПЦ

 

 

- Ваше Високопреосвещенство, защо Светият синод поиска отлагане на Всеправославния събор на остров Крит? Заявихте, че ще се откажете да участвате в него?

- Причината е, че много православни християни смятат, че все още няма достатъчно добра подготовка за такъв грандиозен събор. Миряни вече изразиха мнение, че е рано за подобна стъпка. Според нас също е прибързано и е необходимо да се направи по-добра организация, за да се разгледа по-широк спектър от въпроси. Такъв събор не се свиква от днес за утре. Това е една от причините за решението ни. Знаете и че преди известно време изразихме становище по един конкретен документ за връзките на православната църква с останалия християнски свят. Оказва се обаче, че процедурата за предстоящия събор не позволява да се правят корекции на тези документи, тъй като трябва да има консенсус по въпроса от присъстващите. Лично аз обаче не виждам как може да стане това. А ние имаме сериозни възражения по въпросния документ. Други православни църкви също изразиха мнение след нас, че не го приемат. Но какво ще стане по време на събора, не мога да кажа. Това също е сериозна причина да поискаме отлагане. Всъщност на заседанието на Светия синод първо беше предложено да поискаме отлагане на събора, за да се подготви добре.

- Но възможно ли е това да стане?

- Да, напълно е възможно. Всичко зависи от решението на патриарсите. Затова на нашето заседание след това се предложи, ако съборът не бъде отложен, ние да не присъстваме. Затова гласуваха всички митрополити без изключение. Идеята ни е на тази среща да може да се разгледат други важни за нас и обществото въпроси.

- Какви например?

- Например въпросът за календара. Вижте колко десетилетия православният свят има два стила, това не е нормално. Затова всички се надяваха, че като бъде свикан православен събор, ще се приеме единство. Това е един от съществените въпроси и не знам кога той ще бъде решен. Не може да се отлага много време. Затова ние смятаме, че ако съборът не бъде отложен, на него няма да може да бъдат взети решения, отговарящи на целта на такъв висок форум. Също така парите, които се искат от всяка една църква, са изключително много. 

- Колко средства са необходими за събора?

- Трябва да платим половин милион лева за 10 дни, това за нас са много пари. Нито разполагаме в момента с такива средства. Поне ако бяхме убедени, че всичко друго е организирано добре, нямаше да повдигаме финансовия въпрос. Но при сегашните обстоятелства, няма как да имаме друго решение.

- Някои обаче приеха решението на Светия синод като ултиматум.

- Не съм съгласен, не бих казал, че това е ултиматум. Ние също си даваме сметка, че едва ли съборът ще бъде отложен, затова решихме, че няма да присъстваме. Това е позицията на Светия синод, а всеки може да тълкува нещата по свой си начин.

- Между другото вие знаете ли да има наистина писмо на московския патриарх Кирил до патриарх Вартоломей?

- Писмо има, но то е предимно за разположението на самите делегати и гостите. В него е изтъкнато също, че средствата, които се искат, са много, но това е само намекнато.

- Но няма ултимативни искания, както изтече информация?

- Мисля, че имаше някои изречения, в които се загатва, че и те може да променят позицията си. Само че не е споменато директно. Но за нас това е второстепенен въпрос. Въпросът с разположението така или иначе ще бъде решен, но сериозните проблеми остават.

- Сега по една друга важна тема, по която имате отношение. Знаете ли кога ще се събере анкетната комисия, която ще проверява получените сигнали за канонично нарушение от архимандрит Дионисий?

- Това зависи от самата комисия. До няколко месеца тя трябва да излезе с доклад до Светия синод. Тогава вече синодът ще вземе решение, но не мога да кажа нищо повече, тъй като не участвам в нея.

- Вие не участвате в нея, но името ви беше пряко замесено в скандала. Архимандрит Дионисий дори ви обвини в опит за злоупотреба със средствата за ремонт на храм-паметника „Св. Александър Невски“.

- Няма нищо вярно в твърденията му. Архимандрит Дионисий се опитва да оправдае собствените си действия. Но кажете, каква вина имам аз, че хората се надигнаха срещу него? Аз ли ги организирах? Първо поиска да има такса вход в храма и хората изразиха недоволството си от това. Аз ли поисках да има такса? Явно така излиза, защото архимандрит Дионисий твърди, че съм имал някакви икономически интереси. Така че в обвиненията му няма нищо основателно. Ако имаше нещо, отдавна щеше да излезе наяве. Аз дори бих могъл да го съдя заради тези обвинения. Имам пълното право, но няма да го направя. Това са клевети и няма как да докаже нещо. Дионисий дори заяви, че съм лобирал за конкретна фирма за реставрацията на храма „Св. Александър Невски“, която дори не е строителна фирма. Тя трябваше само да опише документите и да каже мнението си дали трябва да се правят нови проучвания.

- В телевизионен ефир преди няколко дни архимандрит Дионисий дори се оплака, че към него са били отправени заплахи по телефона. Чули ли сте за такова нещо?

- Не съм чул за това. Но ако има заплахи, все пак би трябвало да се обърне към следствените органи. Нека се обърне към тях и когато се открие кой го е направил, той да получи съответното наказание. Не разбирам защо се оплаква пред медиите. Нормално е, когато е установено кой е отправял заплахите, да излезе и публично да съобщи за това, но не разбирам защо го прави преди нещата да са ясни. Това пак е вид клевета.

- Как си обяснявате изобщо целия скандал, на какво се дължи според вас? Според архимандрит Дионисий нападките срещу него са вече 14 години.

- Има хора, които са недоволни от него. Нека се разбере с тях. Аз дори не мога да дам някаква оценка, защото почти не се познавам с него. По-известен ми е от момента, в който е в Светия синод, преди това не знаех нищо за него. Затова не съм наясно кой го е нападал през последните години.

- Кажете докъде стигнаха нещата около ремонта на „Св. Александър Невски“, кога ще заседава отново комисията, на която сте председател?

- Възложихме да се прави задание за ремонта и стенописите. Написахме писмо до правителството, че са ни необходими 800 хиляди лева за това. И когато ни кажат, че парите ще бъдат осигурени, тогава ще сключим договори. Трябва да се изготви и проект и тогава да се обяви конкурс за фирма, която ще прави проекта, както и конкурс за фирма изпълнител. Но за да сключим договори, са ни необходими тези 800 000 лева - за задание за строителните ремонти и реставрация на стенописите. Затова нека архимандрит Дионисий не се опитва да стовари вината върху другите, той си направи всичко сам. Ние го посъветвахме да не прави нищо на своя глава, без благословението на синода, а той не ни послуша.

- Притеснявате ли се обаче, че тези скандали рушат авторите на Българската православна църква?

- Вярно е. Понякога се налага да воюваш и срещу свои, не само срещу чужди.

 

 

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.