Снимки

Членовете на районните избирателни комисии (РИК), които ще бъдат назначени за предстоящия президентски вот, не могат да бъдат женени за някой от кандидатите за „Дондуков“ 2, нито пък да живеят под един покрив с него. Наред с това в една и съща РИК е забранено да се назначават съпрузи, любовници, братя и сестри и роднини по права линия. Това пише в решение на ЦИК във връзка с консултациите, които партиите трябва да проведат, за да попълнят всички 31 РИК в страната.

Сред условията пред бъдещите членове на РИК е и задължителното висше образователно и препоръчително тапия за юристи.

Самото договаряне на имената трябва да стане при областните управители, а срокът за това е две седмици – до 10 септември. В консултациите ще участват всички 8 парламентарно представени формации, но при желание в тях могат да се включат и други партии. Съставът ще се определя в зависимост от съотношението на политическите сили в НС. Така в малките РИК-ове с 13 членове в районите до 9 мандата, ГЕРБ ще има по четири души, БСП и ДПС - по двама, а РБ, ПФ, коалиция „България без цензура“, „Атака“ и АБВ – по 1. В по-големите РИК с по 17 души. ГЕРБ ще е с по шест членове, БСП – трима, ДПС и РБ – двама, ПФ, коалиция „България без цензура“, „Атака“ и АБВ – по един.

Ако по време на преговорите формациите се изпокарат и не успеят да се разберат за членовете на РИК, тогава ЦИК ще има последната дума и ще излезе с решение какъв да бъде съставът. До 16 септември обаче окончателно трябва да са назначени всички районни комисии, за да може организацията на вота по места да тече по план.

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

106 000 се явиха на зрелостни и НВО

Над 106 000 седмокласници и дванадесетокласници положиха изпити. 51 107 са зрелостниците, които са положили втория държавен зрелостен изпит, а 55 289 са учениците, които са имали национално външно оценяване по математика.

Наемаме по-лесно работници от трети страни

Работници от трети държави вече могат да се наемат у нас с облекчени процедури, след като промените в Закона за трудовата миграция и трудова мобилност влязоха в сила днес. Улесненията са свързани с условията за пребиваване на граждани с цел провеждане на научно изследване, следване, стаж, доброволческа дейност, програми за ученически обмен или образователни проекти и работа по програми au pair.