Снимки

Броят на наетите чуждестранни работници от трети страни във Варна е динамичен, като в началото на юли те са над 1 200 души. За цялата минала година наетите чуждестранни работници от трети страни са били под 1 000 души.

Прави впечатление, че над 100% е ръста на наетите чужденци, за които работодателите уведомяват Инспекцията по труда във Варна, коментира нейният директор, инж. Иван Иванов. Той отбеляза още, че „ежечасно постъпват данни за наемането на нови работници“.

Според инж. Иванов, част от хотелите в курортите край Варна продължават набирането на персонал за летни сезон. „Те разчитат и на непълнолетни ученици, които са приключили учебните занятия и вече могат пълноценно да се включат в работата, както и на  чуждестранни работници.

Чужденците са главно от Украйна, Беларус и Молдова. Това са основно страните, от които бизнесът във Варна предпочита да наема работна ръка, която им излиза сравнително евтино. Има сериозен ръст на тези две категории работници, категоричен е инж. Иванов.  

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Броят им е с 65 души повече от миналата година

420 ученици от Варна са подали молби за работа през лятната ваканция

Броят им е с 65 души повече от миналата година

420 непълнолетни ученици от Варна са подали до средата на юни молби в Инспекцията по труда за издаването на разрешения за работа през лятната ваканция. Броят им е с 65 души повече от миналата година, съобщи шефът на Инспекцията, Иван Иванов.

РАБОТА

Във Великобритания дават  пари само след лекции
Право на обезщетение за безработица имат гражданите, които са плащали социални осигуровки от клас 1 върху доходи, равни най-малко на 25-кратния размер на минималния доход през една от двете приложими данъчни години. Но това не е единственото условие към останалите без препитание. За да получават помощта, те трябва да посещават лекции за търсене на работа на всеки две седмици. Седмичното обезщетение за безработни до 24 г.

Как се дава обезщетение за безработица в Испания

Обезщетение за безработица в Испания могат да получават съкратените от работа и тези, които са без препитание, но искат да работят. За първия тип обезщетение останалите без работа трябва да са се осигурявали срещу риска от безработица поне 6 месеца от последните 6 г. Съкратените служители получават по 70% от заплатата, на която са им правени вноски в социалната система. Сумата може да се получава от 4 до 24 месеца.