0

Б роят на наетите чуждестранни работници от трети страни във Варна е динамичен, като в началото на юли те са над 1 200 души. За цялата минала година наетите чуждестранни работници от трети страни са били под 1 000 души.

Броят на наетите чуждестранни работници от трети страни във Варна е динамичен, като в началото на юли те са над 1 200 души. За цялата минала година наетите чуждестранни работници от трети страни са били под 1 000 души.

Прави впечатление, че над 100% е ръста на наетите чужденци, за които работодателите уведомяват Инспекцията по труда във Варна, коментира нейният директор, инж. Иван Иванов. Той отбеляза още, че „ежечасно постъпват данни за наемането на нови работници“.

Според инж. Иванов, част от хотелите в курортите край Варна продължават набирането на персонал за летни сезон. „Те разчитат и на непълнолетни ученици, които са приключили учебните занятия и вече могат пълноценно да се включат в работата, както и на  чуждестранни работници.

Чужденците са главно от Украйна, Беларус и Молдова. Това са основно страните, от които бизнесът във Варна предпочита да наема работна ръка, която им излиза сравнително евтино. Има сериозен ръст на тези две категории работници, категоричен е инж. Иванов.