120 нови линейки за Спешната помощ
2

120 нови линейки за Спешната помощ

МЗ пусна търг за 18,7 млн. лв., реаномобилите с висока проходимост, ще могат да обслужват и най-отдалечените планински селища

С нови 120 нови линейки ще се сдобие Спешната помощ. МЗ ще закупи возилата за нуждите на спешните центрове в цялата страна. Търгът за реаномобилите е обявен от здравния министър Кирил Ананиев преди броени дни, става ясно от електронната страница на Агенцията за обществените поръчки.

За целта са заделени почти 18,7 млн. лв. с ДДС, или средно по около 155 хил. лв. за автомобил.

Всички линейки трябва да бъдат с пълно медицинско оборудване и апаратура, които трябва да бъдат фабрично нови и без дефекти. Изрично се посочва, че те не бива да са ползвани дори за демонстрационни цели. Освен това колите, както и самата медицинска апаратура трябва да бъдат произведени не по-рано от една година от датата на доставката.

Обществената поръчка поставя и изискването гаранционният срок на всяка от оборудваните линейки и медицинската техника да не е по-малък от 60 месеца, а за колите важи и изискването да са достигнали 250 000 километра, според това кое обстоятелство настъпи първо. Автомобилите трябва да са оборудвани с апаратура – мониторинг за дистанционно наблюдение на състоянието на пациента и за лечение още докато той е превозван до болницата.

Всички линейки ще са с висока проходимост, за да могат да достигат и до труднодостъпни райони. 42 от тях трябва да могат да изкачват наклон от най-малко 25% и да обслужват пациенти и в най-отдалечените планински селища. Те ще струват над 6,5 млн. лв. За другите 78 автомобила за предвидени близо 12,2 млн. лв. с ДДС от бюджета на МЗ, като тяхното задвижване на колелата ще бъде 4x4. И за двата типа линейки изискването е минималната маса, включваща резерва от маса, необходим за медицинските, санитарните и техническите изделия, да е 225 кг.

Това е трети поред опит за закупуване на нови линейки, след като предходните два конкурса се провалиха. Те бяха обжалвани от участници за пропуски в техническите задания и отменяни със заповед на министъра след решение на съда.

Финансирането на доставката на новите 120 линейки ще се реализира по ОП „Региони в растеж“ и е част от мащабния проект за цялостно обновяване на автопарка на спешните центрове с общо 400 такива автомобила. Според проекта за цялото количество ще са нужни 163 млн. лв. с ДДС. Процедурата по него стартира в края на миналата година. В момента само 54 от близо 400-те линейки в автопарка на спешните центрове са по-нови, като те са доставени през 2016 година. В близо 1/3 от тях обаче няма апаратура. Така за да работят, лекарите са принудени да носят преносима техника със себе си.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.