120 издателства и 60 събития в Алеята на книгата до 12 септември (ОБЗОР)
2

120 издателства и 60 събития в Алеята на книгата до 12 септември (ОБЗОР)

Близо 120 водещи издателства и книготърговци и културна програма с над 60 събития очакват посетителите на традиционното изложение Алея на книгата до 12 септември в столицата. Тази година то ще се проведе под мотото „9% ДДС върху книгите за по-четяща и по-образована нация”.

Деветото издание на любимото книжно изложение на открито представя нови и подбрани заглавия в общо 47 шатри. Белите шатри, заредени с богато съдържание, както обикновено са разположени в пешеходната зона на бул. „Витоша” и в парковото пространство пред НДК. Работното им време е всеки ден от 10.00 до 20.00 ч.

Във връзка с актуалното мото „9% ДДС върху книгите за по-четяща и по-образована нация” всички посетители ще получат листовки с информация за кампанията и защо е важно да бъде запазена намалената ставка на ДДС върху книгите, която беше въведена като временна мярка в периода на коронавирусната пандемия на 1 юли 2020 г. със срок до края на 2021 г. Организаторите от

асоциация „Българска книга” стартира и петиция

за превръщането на мярката в постоянна и за подкрепа на книгите и четенето. Събраните подписи ще бъдат изпратени на институциите, за да служат като допълнителен аргумент при вземането на решение за запазване на намалената ставка на ДДС върху книгите и прилагане на други политики за подкрепа на четенето.

Литературният кът на Алеята, който всяка година е сцена на разнообразна културна програма със свободен достъп, включваща премиери на книги, срещи с автори, издатели и преводачи, събития за деца, ще очаква приятелите на книгите на нова локация. Жълтата шатра ще бъде позиционирана на пешеходната „Витошка”, в близост до пресечката с ул. „Солунска”.

Ето и някои от най-интересните прояви в пъстрата културна програма.

Утре в 18.00 ч. в Шатра № 47 Рада Александрова дава автографи на новата си книга „Полегати дъждове“ – стихове за любовта. А в Литературния кът от същия час Кристина Орсова, познат автор от блога „В чехлите на мама“, представя детската книга „Юнашко камъче“. За първи път у нас се появява книга, чиито илюстрации са направени от колажи с материали от бита. Пак от 18.00 в Шатра № 19

„Среща с автограф“ е с Георги Господинов

Новата му книга „В пукнатините на канона. Провинции, аероплани, лексикони” разказва как един български аероплан влита в историята на италианския футуризъм; как се срещат литература и ботаника в Яворовите „Теменуги“; защо социализмът е труден за разказване; възможна ли е история на тъгата в българската литература, и още, и още... Издателството е „Жанет 45“.

В сряда, 8 септември, от 18.00 Литературен клуб “Перото” в НДК представя книгата на Иван Цанев “Археологически разкопки” - събрани стихове, поеми и сонети на големия ни поет, който навършва 80 години през ноември. В Литературния кът от 19.00 пък в литературното четене „В памет на Евтим Евтимов“ ще се включат колегите му Маргарита Петкова, Добромир Банев, Петя Хантова, Катя Кирянова и др.

На 9 септември в 19.00 в Литературния кът Добри Божилов представя романа си „Девети“. Новият роман на автора на бестселърите "Задругата" и "Заветът" е многопластов, задълбочен, правдив и преживян. „Девети“ е прекрасен опит за портрет на онова „време разделно“. Издателството е „Лексикон“. В Шатра № 19 в същия час ще има „Среща с автограф“ с поета Йордан Ефтимов.

10 септември е денят на среща с Боряна Григорова и книгата й „Паяжината на психическия тормоз“ (17.00, Литературен кът), която концентрира вниманието върху патологичния нарцисист и казват, че може да спаси човешки живот. На същото място от 19.00 северно-македонският писател Горян Петревски ще представи романите си „Марта“ и „Сама“. Бестселърът „Марта“ има вече 21 издания в родината му.

В събота сред многобройните събития през целия ден е „Книга с автограф“ от нашумялата Деметра Дулева (12.00, Шатра № 11), авторка на романите „Преобърнати съзвездия“ и „Странстващият албатрос“ на изд. „Хермес“. Една от Срещите с автограф пък е с Бойка Асиова и романа й "Роден на Великден", отличен с награда "Христо Г. Данов" (17.00, Шатра № 19).

В закриващия ден, 12 септември, изпълнен с множество изкушаващи предложения за деца и възрастни, един от акцентите (16.00, Литературен кът) е представянето на готварската книга на д-р Сара Балантайн, разкриваща как храненето може да повлияе автоимунните заболявания. Пак там от 19.00 Васил Лазаров и романът му „Калоян боговенчаният" ще отведат читателя в Средновековието. Повествованието проследява живота на бъдещия български цар, срещата в Константинопол с бъдещата му съпруга Анна, която му помага да избяга от знатното пленничество, изкачването му на престола и утвърждаването на Второто българско царство.

Пълната програма на Алея на книгата ще откриете в сайта на АБК.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.