0

Л егендарният академичен ансамбъл за песни и танци на руската армия „Александров“ се готви да превземе Варна на 26 юни. Той ще разгърне потенциалът си в Двореца на културата и спорта, а гостуването им е част от европейска обиколка, с която се отбелязва 90 години от създаването му.

Легендарният академичен ансамбъл за песни и танци на руската армия „Александров“ се готви да превземе Варна на 26 юни. Той ще разгърне потенциалът си в Двореца на културата и спорта, а гостуването им е част от европейска обиколка, с която се отбелязва 90 години от създаването му.

Концертът на ансамбъла във Варна е част от турне в България, което включва още Бургас – със спектакъл на 27 юни, Пловдив – на 28 юни и ще завърши в София – с шоу на 29 юни.

В края на 2016 година при самолетна катастрофа край Сочи загива елитът на ансамбъла - 64 души музиканти, солисти, хореографи, а сред тях и главният художествен ръководител. Трупата обаче бързо се съвзема от огромната трагедията, която потресе целия свят. След големи кастинги, за по-кратко от месец съставът е възроден, а новите хористи са обучени в традициите на „Александров“ и започват отново концертна дейност. Всеки концерт от турнето започва с минута мълчание в памет на загиналите в самолетната катастрофа артисти.

През юни в България пристига именно обновеният състав на Александровци – 120 певци, танцьори и музиканти, които ще представят най-популярния репертоар от руски народни и военни песни и ефектни народни танци  от „Катюша“ и „Смуглянка“ до „Очи черние“ и „Вдоль по Питерской“. Включени са и български песни, споделят от екипа.

Създаден през 1928 година, досега ансамбъл „Александров“ се превръща в една от запазените марки на Русия. Емблематичен е колкото Кремъл, Ермитажа или Третяковската галерия. Приеман е от крале, президенти и министър-председатели. През 2004 г. дори изнася концерт във Ватикана, по случай рождения ден на папа Йоан Павел II.

Хорът на Ансамбъл „Александров“ е признат за един от най-добрите мъжки хорове в света. Репертоарът му е огромен и включва повече от 2 000 произведения – народни песни и танци, духова музика, класически произведения, шедьоври на световната рок и поп музика. Солистите в униформи много често предизвикват сълзи в очите на зрителите.

Успехът на хора зависи и от уникаления оркестър. Той изкусно съчетава руски народни инструменти - балалайки, байяни, хармоники с дървени и месингови инструменти. Красивите девойки от балета и танцьорите играят танц със саби или увличат зрителите в ритъма на казачока.

Билети за концерта на 26 юни във Варна се продават на касата на ДКС и в системата на Ивентим, поясниха домакините от Двореца на културата и спорта във Варна.