12 семейства влязоха в нови къщи в Хитрино
5

12 семейства влязоха в нови къщи в Хитрино

Раздадоха символичните ключове на 22 къщи в пострадалото през 2016 година село

Дванайсет семейства, чиито жилища бяха разрушени или сериозно пострадали по време на железопътната катастрофа през 2016 година в село Хитрино влязоха в новите си домове. Къщите, чиято обща стойност е над 1.5 милиона лева са построени със средства от фонд "Социална закрила".

На протоколна церемония в центъра на Хитрино в близост до епицентъра на железопътната авария кметът Нуридин Исмаил и зам.-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров раздадоха истинските ключове за 12 входни врати и още 10 символични ключа за къщите, които бяха построени и подарени от членове на строителната камара. Тези къщи бяха готови още преди година и в тях отдавна живеят хора, но искахме по този начин да благодарим публично на строителите, коментира съчетаването на протокола Нуридин Исмаил.

Аз съм мечтал за една такава пресконференция, защото покрай многото хубави неща, които се случиха в Хитрино имаше и много спекулации, коментира преди раздаването на ключовете кметът на Хитрино. Той, заедно със зам.-министър Лазаров и представители на българските строители представи какво е направено в пострадалата община през почти двете години от аварията до момента. Освен домовете, чиито ключове бяха раздадени днес, е направен основен ремонт с издаване на строително разрешение на други 9 къщи. Тези ремонти са финансирани с 374 хиляди лева. Отделно общината имала подписани 115 договора за текущи строителни ремонти в други къщи. "На 100 процента в цялото село във всички имоти е сменена компрометираната дограма, като е изпълнено и т. н. обръщане, измазването на сменените прозорци и врати." - коментира още за направеното кметът Исмаил.

"За голямо съжаление някои през тези две години търсеха политика, дори и личен пиар, а ние, хората от общинската администрация и социалния фонд, ръководството на БЧК, търсехме решение на проблемите. В Хитрино се обхванаха всичките щети, направи се много, бих казал, дори и в повече. Убеден съм, че има населени места, които излязоха от бедствия и само биха мечтали за подобно възстановяване. Покрай всичко това, което направихме във възстановяването на частните имоти, ние сме малка администрация, направихме и нещо друго, което на този етап не се вижда. Създадохме и внесохме проетки в разплащателната агенция на фонд "Земеделие", изготвянето и одобрението ни отне близо година и седем месеца, но към тази дата мога да кажа, че всички проекти, с които сме кандидатстват вече имат подписани договори и последните са от август т. г.  Сега сме  в процес на възлагане и на усвояване на тези средства и "куклата Хитрино", за която говореше премиерът, ако сме живи и здрави догодина по това време ще стане факт." - обясни емоционално пред репортери Нуридин Исмаил.
"Веднага след аварията правителството обяви безпрецедентна програма, такава програма до момента не е разработвана и не е прилагана - програмата за възстановяване на Хитрино. Тя съдържа няколко компонента - от една страна подкрепа с финансови средства, от друга страна подкрепа и помощ за възстановяване, помощ за лечение, помощ за рехабилитация. Така че със сигурност през тези две години партньорството между общината и фонд "Социална закрила", който е структура на МТСП е било на изключително високо равнище и продължава и днес. През последните месеци имаше опит да бъде потърсено противопоставяне между фонда и общинската администрация - такова противопоставяне не съществува, партньорство за възстановяване е една от иновациите, които направихме съвместно с БЧК." - коментира от своя страна и заместник-министър Лазар Лазаров.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.