Избраха 12 наши от 108 офицери за пилоти на F-16
2

Избраха 12 наши от 108 офицери за пилоти на F-16

12 български пилоти ще се обучават в САЩ да летят на изтребителите F-16 Блок 70, които ще бъдат приети на въоръжение от Българската армия, предаде БГНЕС. Летците са избрани измежду 108 офицери. Заедно с тях в САЩ ще се обучават още 65 души инженерно-технически персонал.

Пилотите са подбрани по 17 критерия, сред които нивото на летателна подготовка, типът летателен апарат, на който се води тази подготовка, владеенето на английски език и др. Министерството на отбраната е назначило специална комисия, която е разгледала документите на летците, отговарящи на необходимите изисквания. Обсъдени са кандидатурите на 108 офицери, след проведени беседи с тях са определени 12 летци, които да заминат отвъд океана. Също така са определени и 7 резервни пилоти.

Обучението на първите 4 летци, които са определени за ръководен летателен състав и водачи на група, не трябва да надхвърля 3,5 години. Те вече са пристигнали в САЩ, където усвояват новата военна техника в различни военновъздушни бази. Графикът и програмите, по които се учат, се използват при подготовката на американските ВВС.

Следващите 6-ма летци трябва да заминат в средата на 2021 г. Продължителността на тяхното обучение е от порядъка на 2 години. Предстои да бъде уточнен периодът за обучение на последните двама пилоти по договора, което също ще бъде двугодишно.

Теоретичната част на подготовката се очаква да започне в средата на 2022 година. Приети са вече критерии, на базата на които ще се избере съставът. Приблизително 190 военнослужещи отговарят на изискванията.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.