12 анимационни филма, вдъхновени от новата БГ поезия

12 анимационни филма, вдъхновени от новата БГ поезия

„Щрих и стих“ сродява киното с лириката

Днес от 18.00 ч. в галерия „Прегърни ме” на столичната ул. „Раковски“ 63 продуцентска къща „Компот колектив” ще даде среща на живо на поезията и анимацията с откриването на изложба и представянето на книгата албум „Щрих и стих – поезия в анимация”. „Щрих и стих” е дългосрочен проект на “Компот колектив”, който представлява колекция от 12 анимационни филми, базирани на съвременни български стихове.

След две успешни издания „Щрих и стих” достига своя край и завършената колекция ще бъде показана за пръв път пред широка аудитория заедно с книга албум за проекта. Ще последват поредица от събития: изложби, срещи с режисьори и поети, прожекции на филмите, концерти, анимационни работилници за деца, представяне на флип-книги за всеки филм и още.„Аниматорите от „Щрих и стих” освободиха нашите стихотворения. И ни показаха, че текстовете съдържат светове, че могат, че можем. И е много хубаво. Защото уталожва усещането за обществен разпад с усещането за творческа близост между поети и режисьори”, коментира преди даси отиде от този свят доц. д-р Марин Бодаков – един от поетите, чиито стихове оживяват в анимирани форми. Всеки филм е създаден от различен творчески тандем от поет и художник-режисьор. Колекцията обединява поезия и анимация в едно, като създава нова екранна форма – анимирана поезия.

Поетите, чиито стихове са отправна точка за режисьорите в колекцията са Димитър Воев, Георги Господинов, Марин Бодаков, Мария Донева, Петър Чухов, Анамария Коева, Калоян Праматаров, Дилян Еленков, Стефан Иванов, Стефан Икога. А авторският прочит и кино интрепретация на филмите са дело на режисьорите Иван Богданов на „Млекарката”, Аспарух Петров на „Малко сутрешно престъпление”, Борис Десподов на „Одеонъ”, Милен Витанов на „Естествен роман в 8 глави”, Йоана Александрова на „Плитка вена”, Далибор Райнингер на „Последният ден”, Весела Данчева на „Любов по време на туризъм”, Петя Златева на „Задачи за деня”, Наталия Атанасова на „Екзистенциално”, Борис Праматаров на „Постиндъстриал”, Ина Николова на „Над нещата” и Дмитрий Ягодин на „100% настроение”.

„Щрих и стих” е проект, реализиран по идея на Весела Данчева като продукция на “Компот колектив”. „Желанието ми да реализираме серия от кратки поетични филми се роди още със създаването на артистичната платформа “Компот колектив”. От личен опит, с режисирането на филма „Анна Блуме”, знам колко предизвикателна и същевременно вдъхновяваща е връзката на поезията с анимацията. Исках да споделя тази опитност с колегите от колектива и да ги провокирам да открият стих, който да претворят в авторски анимационен филм. Така преди 8 години се роди идеята за „Щрих и стих”, казва тя.

Филмите, произведени между 2015-а и 2020 г. с подкрепата на Националния филмов център, се радват на национален и международен успех по филмови фестивали и кино форуми и са отличени с множество награди.

От „Компот колектив” вярват, че в анимацията няма стилистични или жанрови ограничения. Тя носи силата на визуалните символи и метафори по подобен начин, по който поезията вплита символите и метафорите на езика. Водещо в проекта „Щрих и стих” е създаването на диалог между кино и поезия. Подходът на всеки режисьор е уникален и силно свързан с избора на художествения текст. Едни се спират на наративно решение, други надграждат текста със собствено преживяване, докато трети търсят съвсем абстрактно внушение. Изобразителните техниките на изпълнение на филмите са изключително разнообразни – от рисувана анимация, ротоскопиране, рисунка с туш до изрезка под камера и пластилинова анимация.

Откриването на изложба и представянето на книгата албум „Щрих и стих – поезия в анимация” днес ще бъде последвано от среща-разговор с режисьори и поети утре, 17 септември, от 18.00 ч. отново в галерия „Прегърни ме”, и прожекция на филмите на 19 септември от 14.30 ч. в Дома на киното.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.