12,4% ръст на индустрията в еврозоната през май (ОБНОВЕНА)
2

12,4% ръст на индустрията в еврозоната през май (ОБНОВЕНА)

У нас е отчетен лек спад спрямо април

Обемът на промишленото производство в еврозоната през май отчита ръст от 12,4% спрямо април, но на годишна база пада с над една пета, съобщава Евростат. След анкета на „Ройтерс“ експерти са прогнозирали по-голям ръст за по-миналия месец от 15% спрямо предходния.

В целия Евросъюз промишленото производство се увеличи през май с 11,4 на сто на месечна база, но на годишна - пада с 20,5%. Производството в енергетиката на страните от еврозоната за май отчита лек ръст от 2,3 на сто, а за ЕС - с 2,5%.

Най-голям ръст на индустрията през май е регистриран през май в Италия(+42,1%), следвана от Франция (+20%) и Словакия (+19,6%). Най-голямо понижение на месечна база на обема на промишленото производство е отчетено в Ирландия (-9,8%), Хърватска (-3,5%) и Финландия (-1,3%).

За разлика от производствения отскок на европейско ниво през май спрямо април, промишленото производство в България се понижи с 0,1% спрямо предходния месец, когато отбеляза спад с 11,6% и след понижение с 5,1% през март, показват данните на Евростат. Това означава, че промишленото производство в нашата все още се намира в дъното, достигнато заради коронавирусната криза, като все още няма признаци на отскок от това дъно.

Спрямо май 2019 г. промишленото производство в България се сви през май с 16,1% след спад с 15,9% през април и с 6,8% през март.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.