0

Н аскоро публикувана книга и филм разкриват данни за хиляди лъвове, които са отглеждани в плен с единствената цел да бъдат отстреляни от туристите, пише LadBible.

Наскоро публикувана книга и филм разкриват данни за хиляди лъвове, които са отглеждани в плен с единствената цел да бъдат отстреляни от туристите, пише LadBible.

В книгата “Нечестна игра: Разкрития за индустрията за отглеждане на лъвове в плен” бизнесменът и филантроп Майкъл Ашкрофт изследва отглеждането в плен на диви лъвове, които впоследствие биват убивани за целите на търговията с кости или за удоволствието на туристи в подсигурени ограждения в Африка.

Според данните на автора в Южна Африка

са отстреляни 12 000 лъва или с други думи, четири пъти повече от популацията на едрите котки на територията на страната.

„Хиляди животни се отглеждат във фермите всяка година”, уточнява той.” Те се отделят от майките им, когато са само на няколко дни, използват се като пешки в туристическия сектор и след това или се убиват при „лов“, или просто се колят, за да се вземат костите им и други части на тялото, които са много ценни на така наречения пазар на лекарства в Азия.

„Моето изследване предполага, че е много вероятно в страната да има поне 12 000 лъва, отглеждани в плен, срещу едва 3000, живеещи на свобода. И все пак, поразителното тук е, че само малък брой хора – няколкостотин човека – печелят от това насилие, благословено от конституцията и законите на Южна Африка”, допълва Ашкрофт.

Той твърди също, че освен изтребването на дивите животни, според предупреждение от експерти, отглеждането на лъвове и търговията с кости е много вероятно да доведат до друг голям проблем в общественото здравеопазване, вероятно дори до „друга пандемия от типа коронавирус“.

Костите от лъвове се търсят особено много в Далечния Изток, където се смята, че имат лечебни свойства и действат като афродизиак. Трупът от един лъв се оценява на хиляди долари, а от костите му се приготвят вина и торти.