12 000 деца са напуснали образователната система

12 000 деца са напуснали образователната система

3% от тях не влизат в класните стаи заради ранни бракове

12 000 деца са напуснали образователната система, 8000 от тях са заминали в чужбина. Това съобщи пред BTV образователният министър Красимир Вълчев.

Броят на рисковите деца, които от МОН констатират, е между 60 и 70 000. При 2,5%-3% от учениците, които отпадат, причината са ранните бракове.

Вълчев заяви и че на практика няма промяна при матурата след 7 клас.

Той уточни, че изпитът ще бъде в две части, а не с два модула. Ако някой ученик реши, може да не участва във втората част.

„Разликата е, че оценката ще бъде една. Всяко участие във втората част ще даде допълнителна възможност на ученика да кандидатства в повече училища”, посочи Вълчев.

„Дали ще се казва две части или два модула, няма голяма разлика. Първата част ще са 25 задачи, а втората част – преразказ. Запазва се продължителността и форматът на изпита. Той ще бъде върху материала само от 7 клас. Това, което променяме, е, че вместо два модула ще се казва две части и оценката ще бъде една”, обобщи той.

След увеличението след Нова година средната брутна учителска заплата ще е близо 1300 лв., а минималната – 920 лв. Така средното „чисто” възнаграждение ще е близо 1100 лв.

„Тази година след увеличението за първи път средната учителска заплата ще бъде над средната за страната от години, десетилетия дори“, отчете Вълчев.

Според него традиционно има недостиг на учители по чужди езици и информатика, задълбочава се недостигът по математика и физика. „Затова ще стартираме нова национална програма, с която ще финансираме обучението за придобиване на учителска правоспособност от лица, завършили висше образование в други сектори“, допълни министърът.

По повод тежките ученически раници министърът изтъкна, че са реализирани мерки, като някои от тях ще дадат ефект от началото на идната учебна година.

„Закупихме ученически шкафчета за нас 300 000 ученици на стойност близо 10 милиона лева, осигурихме достъп до електронни варианти на учебниците, препоръчахме на училищата да оптимизират учебните разписания, така че децата да носят учебници за по-малко дисциплини“, отбеляза Вълчев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.