Борисов: До една година влизаме в чакалнята за еврото

Борисов: До една година влизаме в чакалнята за еврото

До една година се очаква България да влезе в т.нар. чакалня на еврозоната. Това стана ясно от думите на министър-председателя Бойко Борисов по време на форум „Европа отново на път“. “Не съм оптимист, че в рамките на 2-3 месеца това ще се случи, но в рамките на 1 година може и да стане и да има с какво да се похвалим“, бе категоричен той.

Борисов уточни, че до месец ще ни дадат пътна карта – дали да влезем в чакалнята или да влезем първо в паричния съюз. „Това е бавна и консервативна система и покрай нея има много страхове“, коментира той.

Премиерът добави, че първото положително нещо е, че кредитният рейтинг на страната ни ще тръгне нагоре, но има и други примери като Гърция. Ние не представляваме риск за Европа, защото не продадохме златния резерв в БНБ. Затова имаме стабилен фискален резерв и сме с много нисък процент външен дълг – 25 на сто. Това ни поставяло в тройката на Европа по нисък външен дълг. Според него, ако погледнем дълговете на Полша, Словакия и Унгария, можем спокойно да похарчим още 10 - 15 милиарда и да им стигнем нивото. „Така ще вдигнем доходите веднага. Но едно от притесненията ми е, че всеки да иска увеличение във всичко, незабавно и веднага“, допълни Борисов.

За еврозоната той допълни, че е нормално, ако искаме да сме заедно с мощните икономики, да влезем в тяхното измерение - еврозоната.

„Това, че безработицата ни е най-ниската от няколко години не е най-важното. Квалификацията определя възнагражденията и пазара на труда. Това което направихме тази година и вкарахме 20 хиляди деца в класните стаи – е огромен ресурс“, допълни премиерът.

По темата за протеста на музикантите от БНР Борисов коментира, че не е знаел, че БНР има 4 оркестра. „ Днес Менда Стоянова ще се срещне с тях. Не знам какво се очаква да направя аз, гвардейците имат оркестър, МВР имат, в крайна сметка има пазарен принцип – правят концерти и се издържат“

Горанов: Изпълняваме всички критерии за влизане в еврозоната

България изпълнява всички критерии за приемане в еврозоната и няма никаква причина, написана в европейското законодателство, за да получим отказ от нашите европейски партньори. Това би показало различно третиране на държавите членки в съюза, а това е основна ценност и ако бъде поставено под съмнение, то цялото функциониране на ЕС ще бъде поставено под съмнение. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на дискусия „България в Еврозоната. Икономическата логика срещу митовете“.

Той разбули някои митове свързани с приемането на еврото в нашата страна. Горанов започна със спекулата за вдигането на цените при прехода от лев в евро. „Със сигурност подобен ценови скок е възможен, но той се измерва с пренебрежими размери и доказателство за това можем да открием от времето, когато деноминирахме българския лев – тогава не видяхме да има такъв шок“, категоричен бе финансист номер едно и добави, че това е първият мит, който трябва да отпадне от съзнанието на българските граждани.

„Вторият мит е опитът на някои условно патриотични формации да твърдят, че България ще загуби от своя суверенитет. Всъщност напротив - така България ще бъде участник в решенията на Европейската национална банка. Тоест, влизането в еврозоната ще увеличи възможностите на държавата и на БНБ да участват по-активно в паричната политика“, каза още Владислав Горанов и посочи, че от всички държави-членки, приели европейската валута, България е единствената държава, която от съществуването на еврото, е отговаряла на критериите за него. По думите му на практика тя е била по-добър член в еврозоната от останалите държави.

Като друга заблуда той определи това, че приемането на еврото ще застраши нашата конкурентоспособност. Той опроверга и мисленето, че след приемането на еврото България може да се превърне във втората Гърция. „Макроикономическите показатели по развитие и конкурентоспособност са в с предимство за България пред Гърция. Единственият показател, по който гърците ни превъзхождат, е БВП на глава на населението. Но през последните години България допълни 10 пункта, а Гърция отстъпи с 27 пункта по този показател“, коментира той.

 
 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.