118 хлапета намериха нов дом у нас за 5 месеца

По данни на Агенцията за социално подпомагане

118 хлапета намериха нов дом у нас за 5 месеца

Информацията се обновява веднъж месечно

118 на брой са осиновените деца у нас за периода от 1 януари 2020 г. до 31 май 2020 г. Това заявиха от Агенцията за социално подпомагане за „Монитор“.

За същия период на миналата година броят осиновени деца е бил 196, сочат още данните на агенцията. Броят на кандидатите за осиновители тази година е със 104 повече от желаещите през изминалата 2019г. сочат още данните на АСП. Броят на кандидатите за осиновители към 31 май 2020 г. е 1622., а кандидат-осиновителите към 31 май 2019 г. са били 1518, уточняват експертите.

Агенцията за социално подпомагане поддържа

Национален регистър на осиновяващи и на децата

които могат да бъдат осиновени. Информацията за децата се обновява веднъж месечно, уточняват експертите.

От началото на 2019 г. до края на май 2019 г. АСП е работила по 1147 случая, свързани с изоставяне на деца, като са били предотвратени 885 изоставяния.

От началото на 2020 г. до края на май 2020 г. случаите са общо 1377, а в 1070 от тях децата са останали в семействата си. От данните на агенцията става ясно, че тази година броят на децата, заплашени от изоставяне, е намалял, работи се по превенция на изоставянията, а осиновяванията пък се следят от съответните дирекции „Социално подпомагане“. Извършва се следосиновително наблюдение в двегодишен срок от осиновяването. В хода на наблюдението може да се оказва подкрепа при необходимост. Семейството и детето могат да бъдат насочени и към подходящи социални услуги за оказване на

подкрепа и консултиране, свързани с отглеждането

или възпитанието на детето, с осигуряване на негови специфични потребности, разясняват експертите от Агенцията за социално подпомагане. Насочването и ползването на социални услуги може да се осъществяват не само в следосиновителния период, но и след това при изразена необходимост или заявено желание от семейството. Във всеки етап от осиновителната процедура, свързан с подготовка, кандидатстване, оценка, обучение, процедура по осиновяване, следосиновително наблюдение и други, свързани с осиновителния процес, семействата и децата могат да получават подкрепа от различни специалисти.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.