Извънредна среща за гръцкия дълг

Извънредна среща за гръцкия дълг

Финансовите министри от еврозоната се събират на извънредна среща, за да обсъдят предварителното споразумение, постигнатото в началото на тази седмица между Гърция и нейните кредитори за отпускане на следващия транш от заемите за страната, съобщи Блумбърг.
Очаква се окончателна зелена светлина за деблокирането на транша да бъде дадена на редовната среща на Еврогрупата на 22 май, а самото превеждане на средствата да стане в началото на юни.
Преди това Еврогрупата ще има още една извънредна среща, която ще се състои на 15 май.
До 22 май Атина очаква също да бъде финализирано и желаното от нея решение на проблема с неустойчивия дълг на Гърция, което да проправи пътя на страната за присъединяване към програмата за количествени облекчения на ЕЦБ и за излизане на пазарите.
Възможно е решението за гръцкия дълг да бъде взето на заседание на кредиторите на 8 юни или на следващата им среща, планирана за 20 юли.
Международната агенция Мудис (Moody's) смята, че след споразумението между Атина и институциите са нараснали шансовете за облекчаване на гръцкия дълг и за присъединяване на Гърция към програмата за количествени облекчения на Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщава гръцкото издание "Имерисия".
Мудис прогнозира, че приключването на втория одит на гръцката програма също проправя пътя, за да може гръцки облигации да бъдат включени в програмата за количествени облекчения и да се даде възможност на Гърция да получи достъп до международните пазари.
Агенцията оценява като положителна и заложената в споразумението възможност за отпускане на следващия транш от заемите за Гърция, тъй като това ще позволи на правителството да се справи и с плащания по облигации.
Гърция дължи около 66 на сто от своя дълг на европейските кредитори, като заемите от Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF) възлизат на 130,9 млрд. евро.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.