Снимки

През 2018 г. българите ще изработват средно по около 289 млн. лв. за един календарен ден. Консолидираните приходи в бюджета са официално заложени в рамките на 38,2 млрд. лв. Така през текущата година ще са ни необходими малко над 132 дни, за да се попълни хазната и да се подсигурят публичните харчове, показват разчети на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Точната дата, към която ще се издължим към държавата, е 13 май и символично е наречена Ден на данъчна свобода, а по-света е известна като Tax Freedom Day. За изчисленията на ИПИ е използвана прогнозата на Министерството на финансите за БВП на страната за 2018 г., разпределена равномерно за всичките 365 дни от годината.

Най-много дни през тази година

ще отделим, за да попълним приходите от ДДС – 34 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни близо 18 дни. За осигуровките ще ни е нужен малко над месец – 23 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за близо 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за малко над 8 дни. Други почти 8 дни ще работим, само за да платим държавните и общински такси.

Живеещите в Българите ще получат помощ от европейските данъкоплатци, които ще ги „отменят” за малко над осем дни работа към държавата, като в тях са отразени заложените в бюджета близо 2,4 млрд. лв. помощи от ЕС. Местните данъкоплатци ще работим до 4 май за държавата, а в дните до 13 май ще бъдем отменени от европейските данъкоплатци.

Сметките показват, че освен изчислените 132 дни, следва да имаме наум и планираните четири дни за отработване, които отразяват заложения дефицит от 1,1 млрд. лв. по консолидираната фискална програма.

Традиционно през

последните години в бюджета
се залага дефицит

което означава, че държавата планира да харчи повече, отколкото събира като приходи. През последните две години обаче (2016 и 2017 г.) този дефицит не се реализира и бюджетите излизаха на излишък. През 2018 г., ако се повтори този сценарий, може и да няма дни за отработване, прогнозират икономистите.

През последните години се наблюдава устойчива тенденция дните, нужни на българските данъкоплатци да попълнят тяхната част от бюджета, да идват все по-късно. Това означава, че реално данъчната тежест в страната нараства, смятат икономистите. Причините за това са предстоящите през 2018 г. конкретни мерки за повишаване на осигурителната тежест на стойност около 450 млн. лв.

Сметката разпределя тежестта върху абсолютно всички български граждани, но именно работещите понасят в най-голяма степен тежестта на хазната. За работещите българи данъчната тежест е близо 50% и за тях Денят на данъчна свобода идва чак в края на юни.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

АПИ купува нови пътни знаци за 15 млн. лв.

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) обяви обществена поръчка за производство, доставка и монтаж на пътни знаци за 15 млн. лв. без ДДС. Срокът на изпълнението е 60 месеца. Това става ясно от портала за обществени поръчки.

Строят завод за фарове на Mercedes край Пловдив

Високотехнологичен завод за задни светлини на Mercedes ще бъде изграден в индустриална зона "Куклен", част от "Тракия икономическа зона" край Пловдив. Първата копка ще бъде направена на 28 юни в присъствието на министъра на икономиката Емил Караниколов и президента на турската компания "одело Фарба България" Ахмет Байрактар.

Кътаме по 13 млн. лв. на ден в банките

Българите кътат в банките по 13 млн. лева на ден. Това показват изчисления на „Монитор“ на базата на данни на Българската народна банка (БНБ) за май 2018 г.