Да ограбиш инвалид – въпрос на избор. И на реформи

Да ограбиш инвалид – въпрос на избор. И на реформи

Да печелиш на гърба на хората с увреждания е не просто неморално. Това е кощунство. Проблемът не е, че лекарите пращат пациенти в конкретни фирми, откъдето да си купят инвалидна количка или слухов апарат. Проблемът е, че медиците си играят с доверието на хората. Облагодетелстват се от страха и надеждата на хората. И макар обществото да хули белите престилки, в момента в който опрем до медиците всеки се вкопча в лекаря. Мнението на този, от когото зависи живота ни е по-меродавно от всяко друго. Думите на лекаря са равносилни на закон, дори да знаем, че може да гледат на нас като на клиент, а не на пациент. Представата, че някои медици гледат на нас като на „ходещ портфейл“ май вече сме я преглътнали. Далеч по-трудно за преглъщане е, че има лекари, които мислят как да печелят от човек с увреждане или роднините му. Защо е по-лошо? Защото хората с увреждания са еди от най-необлагодетелстваните у нас.

Първо, държавата тотално е забравила за тези хора. Тези от тях, които имат двигателни проблеми буквално са се превърнали в заложници на четирите стени на дома си. Този дом е едновременно и крепост, и затвор. Държавата не подпомага и здравеопазването им. Защото животоспасяващите консумативи при операции на мозъчни аневризми, например се заплащат от пациентите. И, ако нямаш 20 000 лева, нямаш шанс. За капак държавата дава помощи за закупуване на медицински изделия, но според закона, а не според нуждата. Няма значение, че децата с церебрална парализа се нуждаят от по-скъпа инвалидна количка. Сумата, която държавата дава е същата, която предоставя и за възрастен, инвалидизирал се след катастрофа.

Затова печалбата на гърба на хората с увреждания е по-грозна, от на „обикновения“ пациент. Защото това ограбване е само началото на края на достойния живот на хората с увреждания. Тези схеми печелят от болката на хората, от отчаянието им, от страха им.

Всичко е въпрос на морал. Тук не е въпрос на лоша система, която подтиква лекарите да заобикалят закона или направо да го газят. Изборът на медиците да насочват пациентите към определени фирми, за да печелят от това, е напълно съзнателен. Точно, заради това трябва да понесат всичките негативи. За тези хора реформа в системата не е достатъчна. Защото проблемът е моралът им, а не правилата, по които работят. Въпреки всички системата, по която се раздават медицински изделия трябва да се промени. За да бъде по-адекватна и по-справедлива – давайки помощни средства според нуждата на всеки пациент. И, за да бъде по-прозрачна – давайки парите за медицински изделия не на ръка, а по чрез ваучер. Така нито нуждаещите, нито доставчиците на тези изделия ще могат да мамят.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.