Проект на кинетична скулптура, която символизира човешкия разум е патентовал изобретателя от инж. д-р Георги Тончев.Той предлага тя да бъде поставена пред НДК и да бъде официалният символ на българското председателство на Съвета на Европа. Скулптурата изразява стилизирано физическия закон за разширяващата се Вселена . Според автора на предложението, това послание на човешкия разум към галактическите цивилизации е най-добре да бъде изпратено от територията на ЕС, където е най-значимото обединение на държави в световната история.

Инж.Тончев, който е член на Балканската академия за иновации  е завършил математическа гимназия, висше авиационно училище и ТУ-София, специалност „Електроенергетика“. От 1983 година до сега има няколко стотици внедрени изобретения в сферата на енергийното строителство, зелената енергетика, телекомуникациите, строителството, медицинските лечебни системи, енергийтата ефективност и автомобилната промишленост. Характерно за изобретенията и патентите е, че те са реализирани и изпитани в реални условия. Разработил е десетки проекти и съоръжения за вятърни, фотоволтаични електроцентрали и хидрокинетични ВЕЦ. От 1991 г. има издадени над 30 книги на бизнес и енерготехническа тематика.

Самата скулптура е патентована като вертикално-осева вятърна турбина и символизира стремежа на човечеството за природосъобразен технически прогрес. Независимо от посоката на вятъра, винаги се върти в една посока, както и самото разширяване на Вселената. Същевременно произвежда електричество, което може да се ползва за собственото й художествено осветление и илюминации, както и за подходящ музикален фон.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Сушата ще унищожи на 90% реколтата от зърно в Кюстендилско

Продължителното засушаване ще доведе до компрометиране на 90% от реколтата на зърнените култури в Кюстендилско през следващата година, алармират земеделски производители.

Най-сериозен е проблемът при рапицата, която е изключително претенциозна като култура. „За рапицата можем да кажем, че щетите ще са на 100 %. След дъждовното лято никой не очакваше да дойде и суха есен.

Румънски фирми чистят снега от Дунав мост

Румънски фирми ще чистят тази зима снега от Дунав мост. Съгласно подписан протокол между България и Румъния ангажиментът за зимното поддържане на съоръжението се осъществява на ротационен принцип.