Снимки

В средното ухо на всеки човек има три малки свързани кости, известни като слухови осикли, които предават вибрации от тъпанчето на ухото до кохлеята. Когато тези кости са повредени, се стига до състояние, наречено загуба на осикуларна проводимост, водещо до загубата на слух. Сега вече може да се осъществи по-ефективно лечение за това състояние, благодарение на технологията за 3D печат.

Понастоящем, осикуларната загубата на слуха, се лекува чрез хирургично заместване на увредените кости със стоманени и керамични протези, като всяко парче е ръчно изработено за всеки отделен пациент в операционната зала. За съжаление, при хирургичната намеса има, голяма вероятност за неуспех, което се дължи на факта, че протезите не са точно същите като костите, които заместват.

Имайки предвид това, екип от Университета в Мериленд, ръководен от д-р Джефри Д. Хирш, започна да търси възможност за употреба на технологията за 3D печат за създаване на импланти, които да пасват по-точно.
 

 

При лабораторни експерименти изследователите изваждат средната свързваща кост в осикуларната верига от три човешки трупа и получават изображение на тези кости със скенер за компютърна томография. Данните от скенера се използват за създаване на точно копие на костите от смола, като се използва евтин 3D принтер.

След това, четирима хирурзи са били помолени да съчетаят всяка протеза с конкретната осикуларна верига от която е, като всички са успели да го направят правилно. Никой от хирурзите не е знаел предварително коя протеза от коя верига е била.

Сега учените планират да отпечатат имплантите, използвайки биосъвместими материали, като се стремят да ги направят с решетъчна структура, по който стволовите клетки могат да растат, така че протезата постепенно ще бъде заместена от кост.

„Това проучване подчертава основната сила на 3D печатa и способността на технологията много точно да възпроизвежда анатомичните съотношения в пространството до ниво под милиметър”, казва д-р Хирш.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Магнитно мастило задвижва предметите

3D отпечатани магнитни предмети променят формата си

Магнитно мастило задвижва предметите

Скоро, ще е възможно, малки, свиващи се, биомедицински роботи да се придвижват в човешкото тяло, без да бъдат прикрепени към външно захранващо или управляващо устройство. Наскоро учени постигнаха това, благодарение на технология за 3D печат, с която произвеждат устройства, реагиращи на магнити.

Осъществява обаждания в стил Дик Трейси

Интелигентен радио часовник

Осъществява обаждания в стил Дик Трейси

Всеки е мечтал да притежава шпионска джаджа, за която е мечтал, като дете или като по-възрастен. Една от най-емблематичните е двупосочния радио часовник, използван от детектива от комиксите, Дик Трейси.

Boring Company ще изгражда подземна транспортна система

Чикаго избра Express Loop

Boring Company ще изгражда подземна транспортна система

Задръстванията в центъра на Чикаго ще намалеят, благодарение на експресна подземна транспортна система, която ще превозва пътници до летище О'Хеър (O'Hare Airport). Чикаго избра Boring Company на Илон Мъск, да проектира, изгради, заплати, управлява и поддържа Express Loop, чиито електрически капсули ще могат да превозват до 16 души от и до летището само за 12 минути.