ЕС ни дава над 1,5 млрд. евро за жп проекти
3

ЕС ни дава над 1,5 млрд. евро за жп проекти

Два железопътни проекта ще се финансират с над 1,5 млрд. евро от новата оперативна програма „Транспорт”(ОПТ). Първият е модернизацията на линията Елин Пелин – Костенец. В момента той се подготвя, като се очаква до края на май да се представи за одобрение. Стойността му е 904 млн. лв. и прогнозите са до август да бъде обявена процедура за строителство. Другият голям проект е втора фаза на рехабилитацията на жп линията Пловдив - Бургас, на стойност 629 млн. лв.

В ход е и процедура за избор на изпълнител за участъците Стралджа - Церковски и Оризово - Карнобат. Предвидено е до октомври да бъде подписан договор за строителство.

Освен това с парите по програма „Транспорт” 2014-2020 ще се финансира и изграждането на интермодалният терминал в Русе. Стойността на обекта е 43 млн. лв., а проектирането му беше направено отново с европари в първия програмен период.

Магистрала „Струма“ и част от Западната дъга ще са двата проекта, които новата транспортна програма ще финансира в пътния сектор. Вече се работи по два участъка от аутобана, а за най-сложния – преминаването през Кресненското дефиле, се търси оптималният вариант. До момента са разгледани над 10 възможности за строителството на трасето в района. Сега се проучва и вариант за физическо разделяне на двете ленти за движение. Според ръководителя на програмата Галина Василева, за да не се загубят европари, всички проекти трябва да са одобрени до края на годината. Причината е, че са много сложни и само така ще може изпълнението им да приключи в рамките на програмата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.