Снимки

На специална диета, съобразена с ислямското вероизповедание, се ползва дори зад решетките осъденият на доживотен затвор старозагорец Пламен Стайков - Ухото.

Мъжът е с 13-а присъда, като последната е за организиране и участие във въоръжен грабеж на 763 000 евро, 330 000 лева, 42 000 щатски долара и ценни бижута от каса на „Пещострой“ АД през февруари 2007 година.

След окончателното потвърждаване на присъдата Ухото бил приведен в сектора за доживотници в старозагорския затвор. Две години по-късно започнал да твърди, че е приел исляма и категорично започнал да отказва да приема ястие, в които имало свинско месо.

След отказ да се съобразят с „диетологичните“ му претенции от страна на ГД „Изтърпяване на наказанията“, Стайков започнал да засипва съдебните инстанции с жалби.

Последната от тях е от 2015 година, като в нея Ухото настоява да му бъдат изплатени 8000 лв. за претърпени неимуществени вреди от наличието на свинско в храната.

„Поради несъобразеността на храната с изповядваната от мен религия, съм претърпял негативни емоции и състояния (неудобство и дискомфорт, гняв, нервност, напрегнатост, раздразненост, терзание, понасяне на глад и отпадналост, чувство за угнетеност, поради потъпкването на демократични, етични и висши ценности като правата на личността), които са в причинно-следствената връзка с твърдяното незаконосъобразно деяние през визирания период от време“, пише в жалбата.

В хода на делото, разгледано от състав на Административен съд – Стара Загора били изискани и разгледани таблици за дневни дажби на хранителни продукти на лишените от свобода, Заменителна таблица, както и шест броя обобщени справки – меню по години от 2010 г. до 2015 г. включително.

В крайна сметка съдът решава, като се позовава на редица изисквания на ЕК и ЕС, че ищецът е понесъл вреди в размер на 2000 лв., които трябва да му бъдат изплатени с лихвите от ГД „Изпълнение на наказанията“ за времето от 13 юни 2011 до 8 февруари 2015 г.

По думите на директора на затвора в Града на липите Иван Карушков от ноември 2015 г. изповядващите исляма затворници получавали съответстваща на религията им храна. Сред тях бил и ожалилият се Пламен Стайков. Аналогични претенции за храната имали още няколко от затворниците, нямало обаче доказателства по какъв начин са станали мюсюлмани, тъй като в затвора няма имам.

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Кокерът Ричи хвана 191,2 кг хероин на Капитан Андреево

Следовото куче Ричи, кръстоска между кокер шпаниьол и бретон, залови рекордната за годината нарко пратка от 191,2  кг хероин на ГКПП Капитан Андреево. Наркотиците са били скрити изключително умело във фабрично запечатани чували с керамично лепило. Турският тир е влязъл в България през ГКПП Капитан Андреево на 23 май. 

Пиян с 1,61 промила се обърна в канавка

Пиян шофьор от Пазарджик с 1,61 промила алкохол в кръвта се обърна на едно от новите кръгови кръстовища на ремонтирания път от Пловдив към Асеновград. Срещу него, както и срещу още четирима водачи, дали положителни проби на дрегера за алкохол, са образувани бързи производства в съда, съобщиха от полицията в Пловдив.