Снимки

Сещате ли се за Темида? Сляпата богиня на правосъдието, дето имала превръзка на очите, че да не вижда кой застава пред нея и да отсъжда безпристрастно. От векове скулптури и картини на сляпата богиня красят съдебните зали по света, уж с цел да напомнят на всички, дошли да търсят правосъдие в тях, че справедливостта винаги възтържествува. Митовете за пораснали момчета и момичета обаче звучат доста по-различно – в тях често си припомняме, че Темида по народност е гъркиня. А южните съседи, като всички балканци имат склонност да си затварят очите срещу съответната сума. Както вика митничаря на Костурица в „Черна котка, бял котак“ - „Ако нещо не става со пари, става – со много пари!“.

А у нас много често напоследък откъм храма на Темида започва да мирише на подозрително тежко – на мръсни банкноти, раздавани тук и там. Дали давани от благодарност, дали от страх от възмездието – няма как да се знае. Но откъм съдебните зали се носи воня – на прекършено чувство за справедливост и продадени законови и морални принципи. Достатъчно е да отворите кориците на някое знаково дело и веднага ще усетите, че смърди.

Вземете например делото за конфискация на близо 2,2 млрд. лв. от банкера-беглец Цветан Василев. Оказа се, че процесът си стои на кота нула последните 2 години, а за в бъдеще му се очертават още поне две лета да втасва в съдебните коридори, без да се разглежда по същество. Просто защото се е намерил правилния съдия със слабо обоняние, който не усеща вонята от юридическите хватки на защитниците по процеса и на свой ред арбитърът е решил да спомогне каузата по опазване на заграбеното от банкера-беглец имане. С едно ловко движение магистратът праща делото в забвение, искайки тълкуване на законовата рамка от Европейския съд в Люсембург. Всеки юрист, който познава тези процедури на прост език ще ви каже, че действието на съдията обрича делото на дълго презимуване в съдебната палата, докато чака решението на европейците. Или казано в духа на наближаващите великденски празници – очакването делото някой ден да стигне до финал е като да проверяваш пощата за писмо от умрял. И докато това чудо се чака, олигархията като един истински Лазар събира сили да се надигне за нови подвизи. При това ползвайки заграбените пари, които държавата бе на път да й отнеме...

Но така е – като на масата залогът са едни 2,2 млрд. лв., някак си нещата внезапно придобиват едни съвсем различни параметри. Защото същата съдийка, дето сега е решила да пита Люксембург за милиардите на Цветан Василев, без проблем е на път да приключи друг подобен процес – само че срещу дедесарка. В този случай обаче се чувства достатъчно подготвена по тематиката, за да не се обръща с въпроси към Европата. Случайност? Няма как да знаем.

Знаем само, че когато съдебната система се превърне в клиширана версия на ретро чалгата - „за кокошка няма прошка, за милион няма закон“ и „хубавото приятелство“ по Костурица, е време да някой да влезе и да разпръсне вонята. Защото сметката за пролетното почистване накрая ще я платим отново всички ние. А и вложителите на КТБ, които спокойно вече могат да кажат, че лично са разбрали на какво мирише една пирамида от лъжи и ограбени илюзии.

 

 

 

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.