115 военни тренираха как се преодоляват аварии и химически атаки

115 военни тренираха как се преодоляват аварии и химически атаки

Общо 115 военни участваха в тренировка за преодоляване на последиците от използване на оръжия за масово унищожение и крупни промишлени аварии. Това става ясно от съобщение на МО. 

Специалистите по предупреждаване и докладване от Автоматизираната информационна система (АИС) „Преслав” са провели тренировки на 20 и 21 май 2020 г. Под ръководството на Съвместното командване на силите били отработени действията на органите от автоматизираната система при преодоляване на последиците от използване на оръжия за масово унищожение и крупни промишлени аварии при подготовка, и провеждане на операция по защита на Република България.

По време на тренировката са били активирани и трите подсистеми на АИС „Преслав“ - за анализ и обработка на информацията, за радиационно, химическо и биологическо разузнаване и за лабораторен анализ и екологически контрол.

Общо в нея участваха 115 души: 26 офицери, 43 сержанти, 41 войника и 5 цивилни служители.

Участие в провеждането на тренировката на подсистемата за анализ и обработка на информацията взеха военнослужещи - специалисти по ядрена, химическа и биологическа защита и екология (ЯХБЗ и Е) от Центъра за наблюдение и контрол на радиационна, химическа, биологическа и екологическа обстановка, главните разчетно-информационни центрове на Сухопътните войски и Военноморските сили; секция „Фактически, метеорологични и ЯХБ данни” в Метеорологичен център на Военновъздушните сили и разчетно-информационните групи на формированията от Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции (СКСО). 

От подсистемата за радиационно, химическо и биологическо разузнаване участваха формированията за радиационно, химическо и биологическо разузнаване от видовете въоръжени сили и СКСО. От подсистемата за лабораторен анализ и екологически контрол участваха групите и отделенията за анализ и контрол от видовете въоръжени сили.

През първия ден били отработени действията на органите на АИС „Преслав” по изясняване и оценка на обстановката при използване на ядрено оръжие, действията на формированията за земно и въздушно радиационно и химическо разузнаване при провеждане на радиационно разузнаване и действията на отделенията за анализ и контрол при вземане на проби за радиологичен анализ от различни среди. 

През втория ден формированията трябвало да реагират на 14 радиологични инциденти (аварии), 14 въздействия с химическо оръжие и химически инциденти (аварии), и 3 въздействия с биологично оръжие. 

При изпълнението на занятията били тренирани действията на органите на автоматизираната система по изясняване и оценка обстановката (създадена вследствие на нанесени химически въздействия и възникнали радиологични събития), действие на формированията за земно и въздушно радиационно и химическо разузнаване, действията на отделенията за анализ и контрол.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.