Снимки

- Ваше Високопреосвещенство, след 90 години за първи път у нас беше осветена нова катедрала, какъв знак към обществото е това?

- Това е знак, че Божията милост не е оставила България и Ловеч. Въпреки нашата греховност Господ не ни е оставил и имаме надежда за едно по-добро бъдеще.

- Как местните хора посрещнаха изграждането на този храм, той е и много интересен като архитектура?

- Ако трябва да бъде честен, настроенията на хората се променяха. В началото повечето от тях не вярваха, че ще можем да завършим такъв храм и гледаха песимистично на идеята. Все пак Ловеч не е известен курорт или пък голям промишлен център. Епархията е сравнително бедна. Затова и много от местните жители се отнасяха скептично. След това обаче те повярваха и след освещаването в неделя бяха изпълнени с въодушевление. Все пак това е голяма придобивка за града - и като произведение на изкуството, и като духовно богатство.

- Идеята за такъв храм е от години, но всъщност едва сега се реализира. Разкажете нещо повече?

- Идеята да се построи катедрален храм в центъра на града наистина е от 100 години. Просто ние изготвихме проекта, купихме мястото и започнахме да строим. Така че идеята да се построи храм на светите братя наистина е стара, защото не е имало храм в центъра на града.

- На кого беше идеята за специалната изработка на полилеите от Русия и Украйна?

- Преди 2 години - на 11 май, ни гостува митрополит Георги Нижегородский и Арзамасский. За нас е традиция да каним архиереи от чужбина за този празник. Тогава той ни върна жеста и също ни покани. В техния катедрален храм видях много красиви полилеи и се поинтересувах от къде може да си поръчаме и ние. Те ни обещаха, че ще ни подарят централния полилей за храма. Когато това стана факт, решихме, че другите три трябва да са в същия стил. Тъй като Русия е далече, се договорих с епископ Лонгин в Украйна да поръча полилеите. По принцип в завода в град Виница не произвеждат такива полилеи, но за нас направиха специални проекти. Изработиха другите три полилея. Владика Лонгин каза, че полилеите и друга църковна утвар за новия храм на обща стойност 90 000 долара е подарък от него и отказаха да им ги платим. Това е, общо взето, историята, едва ли бихме намерили други по-красиви полилеи.

- За какво ще допринесе този храм за Ловеч, трябва ли този пример да бъде последван и в други градове?

- Всеки храм е дом Божий, в който се извършват богослужения. Естествено е, че Господ ще въздаде на този град и на тази епархия. Мога да ви дам и пример. По време на революцията в Москва беше взривен най-големият техен православен храм. След като през 90-те години година е възстановен, Москва е започнала да се развива много добре. Това означава, че Господ е благословил този град. Надявам се, че това ще стане и с Ловеч. Тази катедрала е най-красивата сграда в града. Още в понеделник, когато беше и почивен ден, от всички краища на страната дойдоха групи, за да видят храма и да се помолят. Сигурен съм, че ще бъде посещаван и от чужди богомолци и туристи.

- Ще бъде ли лицето на Ловеч, негова емблема?

- За мен катедралата вече е лицето на града.

- Знаете, че рушащите църкви в малките населени места е голям проблем. Как може да бъде решен?

- В нашата епархия правим много за църквите. През предишния период на европрограмите възстановихме много от тях с евросредства. В четвъртък подписвам договор за един манастир, който също ще бъде ремонтиран с евросредства. Постарахме се максимално да направим възможното, за да обновим всичко. Където пък нямаме основание да ползваме европари, се стараем да го правим с наши средства. Така че заради новата катедрала ние съвсем не сме изоставили грижата по другите храмове. Навсякъде митрополитите се стараят да съхраняват църквите. Трудно е, защото има села, където почти няма жители и там хората не могат сами да възстановят храмовете.

- Влиза ли българинът по-често в храма, или го правим само по празници? Уповава ли се на вярата?

- Да, бих казал, че и младите хора влизат в храма. Българинът търси Божията помощ, търси духовното. Ние трябва да се стараем да му помогнем. Доказателство за това е, че винаги, когато сме донасяли чудотворни икони, хиляди се редят на опашки да се помолят. Това говори, че българинът носи вярата в себе си, но невинаги я показва.

- Притеснява ли ви агресията сред младите хора, на която вече ежедневно ставаме свидетели? Родители влизат в училищата да се саморазправят. На какво се дължи това?

- На отдалечаване от извора на добродетели, от християнството. Много ни боли от това. Затова и още от началото на промените у нас Светият синод настоява да се въведе изучаване на вероучение в училище. У нас по-малко от 1% от децата изучават вероучение, а може би над 30% са родителите, които имат желание за това. Така че искаме те да имат такава възможност. Така е в някои големи европейски страни. Вече в доста училища е въведен такъв предмет и мога категорично да заявя, че тези деца са много различни. Те не са така агресивни, имат добро отношение, подхождат с разбирателство.

- Загубихме ли критерия за добро и зло?

- Човек губи критерий, когато се отдалечава от истината, а истината е Христос. Някога в езическия свят най-развратните жени са смятани за най-славни, порочните хора също, точно защото е нямало такъв критерий. Когато се приема християнството, това се променя. Така че, когато се отдалечаваме от християнството, се връщаме отново към езичеството.

- Бяхте удостоен с орден „Св. Кирил и Методий“ първа степен от Светия синод за църковни заслуги. Какво означава това признание за вас?

- Благодаря на Бог, че получих такъв орден. Но той не е само за мен, а за всички, които се потрудиха този храм да бъде изграден. Не бих се справил сам, ако нямаше такива опитни и способни хора.

 

Визитка:

Роден е през 1950 г.
През 1977 г. завършва строително инженерство в София
През 1984 година се дипломира в Духовната академия, сега Богословски факултет на Софийския университет
Стипендиант е на Московската духовна академия
През 1998 г. е ръкоположен за викариен епископ на Софийската митрополия
От януари 2001 г. е Ловчански митрополит
Председател е на работната група по религиозно образование към Светия синод на БПЦ

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.