Посредниците по сделки, които военният завод „Дунарит“ ползва при подписването на контракти за пласмент на продукцията си, ще бъдат отрязани. Това е заявил по време на правителственото заседание министърът на икономиката Емил Караниколов, стана ясно от публикуваната от МС стенограма.

„И пред работниците го гарантирам – няма повече да има посредници по търговските сделки на дружеството с цел някакви пари или комисионни да отиват тук и там. Това в държавните предприятия в момента сме го спрели на входа и на изхода. Купува се на пазарни цени и се продава на такива, няма посредници“, заявява Караниколов пред колегите си. Темата е продължена и от премиера Бойко Борисов, който обяснява на министрите си, че тази схема има за цел просто да източва държавните предприятия в чужда полза.

„На входа и на изхода на държавните предприятия стоят частните посредници, които са с по няколко работници. Даже някои назначават работници просто, за да създадат фон, че имат работници. Предприятията работят, а приходите не отиват в тях, след това и в бюджета като дивиденти, и самите предприятия да се рефинансират, да се модернизират, иновации да се прилагат, а се акумулират огромни печалби без да се влага труд, само с посредничество. Така че, нашият ангажимент като правителство е не само да се запазят работните места, а и

с 10% да увеличим фонд „Работна заплата“ на тези предприятия,

защото всички работят много, а в същото време предприятията буквално се източват“, категоричен е Борисов. За да се спре с тези машинации кабинетът ще пореже посредниците по сделките в „Дунарит“.

Иначе Караниколов докладва пред МС каква е ситуацията със завода в Русе. Основният проблем пред „Дунарит“ е изискуемо вземане за 67 милиона, което е трябвало да бъд е платено още през май тази година. Другият основен проблем са обвиненията към управителите, което води до задължение да се предприемат действия за отнемане на лиценза за производство, допълва министърът.

„Не може да допуснем да има сътресения от гледна точка на изпълнителни производства, обявяване на процедура по несъстоятелност, тъй като вакуум в този сектор няма да остане – веднага „Дунарит“ ще бъде изместен от пазара от конкуренти, не говоря конкуренти в България. „Дунарит“ е изключително важна връзка между целия военнопромишлен комплекс в България“, категоричен е Караниколов. Той допълва още, че към момента Държавната консолидационна компания е предприела действия за изкупуване на изискуемите кредити, за да не се предприемат действия срещу „Дунарит“.

„От тук нататък стои проблемът с отнемането на лиценза, тъй като не могат да бъдат освободени управители, въпреки техния акт, с който са си поискали освобождаване.

Няма собственик в дружеството, оспорва се и собствеността въобще.

Там е изключително неприятна като цяло картината. Каквото и да се случи, държавата ще предприеме всички действия за придобиване на това дружество, тъй като не можем да допуснем то да затвори или да има някакво сътресение, ще има сътресение в целия сектор на военнопромишления комплекс“, допълва Министърът. Според Караниколов най-важната задача накабинета в сегашната ситуация била 5 000 души в региона да не останат без поминък. В тази бройка влизат 1300 работници, техните семейства, свързаните със завода дружества, които работят, доставчиците.

„Пред вас поемам ангажимент, ще направим всичко възможно да го придобием. Това не е национализация, няма такъв термин и такава възможност в нашето законодателство. Ясни са какви са възможностите“, заяви още Караниколов.

 

Авионамс“ пуснал два натовски хеликоптера

Военно-ремонтният завод „Авионамс“, който беше купен от държавата на търг преди година, вече е пуснал два нови натовски хеликоптера, става ясно от стенограмата на МС.

От доклада на министърът на икономиката Емил Караниколов става ясно, че дружеството е било пред фалит, когато е било придобито от държавата. В момента обаче има подписани контракти за 160 млн. долара.

„То беше почти фалирало, знаете, в момента го съживихме, работи, работниците си получават заплатите. Към края на годината, ако продължава така да работи, за догодина ще предвидим и там увеличаване на фонд „Работна заплата“, не зная дали с 10% ще е възможно, защото беше в много тежко състояние“, допълва министърът.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

БГ студенти бягат от Дания, отиват в Италия и Испания

Наблюдава се отлив на български студенти към университетите в чужбина, в които началото на учебната година наближава. Проверка на „Монитор“ установи, че има отлив от Дания и вместо към Скандинавия българските мозъци зад граница се насочват към по-топлите Италия и Испания.