0
  • 9 000 полицаи пазят вота, денонощно наблюдение на секциите

  • В Климентово, Радиново и Александрово ще избират между трима за кмет

1149 младежи ще пуснат бюлетина за първи път на балотажа тази неделя. Това са тийнейджърите, навършили 18 години между двата тура на местните избори, показва справка от ГРАО за „Монитор“. Преди първият тур бройката на тийнейджърите, включени за първи път в списъците бе 28 346, а за тях по традиция ЦИК бе изработила информационни брошури.

  • 9 000 полицаи пазят вота, денонощно наблюдение на секциите

  • В Климентово, Радиново и Александрово ще избират между трима за кмет

1149 младежи ще пуснат бюлетина за първи път на балотажа тази неделя. Това са тийнейджърите, навършили 18 години между двата тура на местните избори, показва справка от ГРАО за „Монитор“. Преди първият тур бройката на тийнейджърите, включени за първи път в списъците бе 28 346, а за тях по традиция ЦИК бе изработила информационни брошури.

На предишни избори, от комисията изпращаха персонални писма до всеки младеж, получил право на глас, но заради новия регламент за личните данни, от ГРАО отказаха да дават техните адреси и имена. Именно затова на евровота и сега на местните избори, ЦИК прибегна до услугите на МОН и училищата, чрез които да достигне до младежите, за да ги информира как се гласува, как се сгъва бюлетината, че може да се използва само си химикал и знаците Х или V. Всички те могат да проверят в коя секция ще гласуват на сайта на ГРАО, чрез SMS или с телефонно обаждане.

Иначе около 9000 полицаи ще пазят вота и ще бдят за сигурността, както в деня за размисъл, така и в самия изборен ден. Помещенията, където се съхраняват изборни материали, ще бъдат поставени под денонощна полицейска охрана. На първи тур бяха ангажирани около 14 000 служители на реда. От тези 9000 полицаи, 1659 ще бъдат в София, разясни зам.-директорът на ГД "Национална полиция" старши комисар Тодор Гребенаров. От думите му стана ясно, че

значително са намалели и нарушенията

спрямо предишните кметски избори през 2015 г. Тогава е имало 2475 сигнала, а сега те са били двойно по-малко - 1148. Досъдебните производства са били 171, докато до този момент са 77. Всички места, на които се издават лични карти ще работят събота и неделя, като ще се издават и удостоверения, валидни само за вота.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев пък увери, че комисията е готова с организацията на втория тур. В деня на размисъл всички секции ще бъдат заредени с нужните книжа и бюлетини. В 197 общини ще се провежда избори поне в едно населено място, в 105 ще има балотаж за кмет на община, в 441 за кмет на кметства и 31 района . В три кметства на балотаж ще се явят трима кандидати, тъй като вторият и третият са получили равен брой действителни гласове. Става дума за кметствата Климентово, Радиново и Александрово, обясни Андреев. Ако двама кандидати получат равен брой действителни гласове и на балотажа, тогава се насрочват нови избори. Квадратчето "Не подкрепям никого", което се счита за действителен глас, обаче няма да повлияе на резултата. Причината е, че за избран се счита този кандидат, който най-много гласове, подадени за него. .Андреев предупреди, че заради изписването на само двама кандидати,

бюлетината за кмет ще бъде доста по-къса

и избирателите трябва да бъдат особено внимателни при гласуването."Бюлетината е доста къса, така че трябва доста добре да се притисне или да се сгъне повторно, защото има опасност при поставяне в урната да бъде разкрита тайната на вота", коментира той. Основните сигнали за нарушения по време на първия тур са за агитация и за публикуване на данни от социологически проучвания. И на втория тур изборните книжа за София ще се приемат в зала "Арена Армеец". От ЦИК очакват по-лека работата на Общинската избирателна комисия, тъй като няма да има протоколи за общински съветници, които най-често създават проблеми при отчитането и има повече грешки заради преференциите. По думите на Андреев анализът на ЦИК показва, че една голяма част от грешките са именно в отчитането на преференциите, тъй като често пъти те не са поставени правилно.

Ако сме гласували по настоящ адрес,

даваме вот в същата секция

На втория тур, лицата, включени в избирателните списък по техния настоящ адрес, могат да гласуват само в секцията по настоящия им адрес. Тези лица нямат право да гласуват в секцията по постоянния си адрес, припомних от ЦИК дни преди вота. От там уточняват, че на такива лица не се издава удостоверение от кмета, че имат право да гласуват по постоянен адрес, като обаче не се и заличават в изборния ден от списъка на заличените лица по постоянния им адрес. Избиратели с увредено зрение, слух или с друго увреждане, които не са в състояние сами да извършат необходимите действия при гласуването, могат по преценка на председателя на СИК да гласуват с придружител. Тези избирателят не са длъжни да представят документ от ТЕЛК или НЕЛК. Придружителят трябва да удостовери самоличността си с лична карта. Неграмотността не е основание за гласуване с придружител, уточняват от ЦИК.