Снимки

Древните римляни са изготвяли съдове за готвене от грънци със специална, незалепваща глазура, подобна на тефлона, още преди 2000 години, пише в. "Дейли мейл".
В готварската книга De Re Coquinaria от 1 век се съобщава, че съвременниците на император Тиберий са познавали тази технология. Но 2000 години по-късно, екипът на проф. Джузепе Пучи се натъкна за пръв път на материални образци на незалепващите покрития. В град Куме на 19 километра от Неапол специалистите откриха грънчарска работилница и множество фрагменти от гърнета и съдове за готвене. Между 27 г. пр. Хр и 23 г. сл. Хр.в нея са били изготвяни специални тигани от теракота с незалепващо покритие, в което се е приготвяло пилешко бяло месо.
Иновационната технология е била доста популярна в древния свят и продукцията на гр. Куме е била изнасяна из цялото Средиземноморие , в Северна Африка, Франция и Британия. Сега учените ще трябва да установят какъв е бил точният химически състав на специалната незалепваща глазура на съдовете.

 

 

 

 

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

В над 11 млн. френски парфюми има от българското „течно злато“

2/3 от големите парфюмерийни къщи в света, които произвеждат над 2,3 млн. парфюми, използват за тях българското „течно злато“, както е известно розовото масло. За последните 5 години един от най-големите родни производители на розово масло - „Българска роза” АД – Карлово, е доставила на водещите производители на парфюми масло от роза Дамасцена, вложено в над 11 млн. парфюми от световноизвестни марки.