Снимки

Българските ученици се оказват абсолютно незащитени от опасностите на съвременния свят. Като се започне от интернет игрите, премине се през продажбата на спиртни напитки направо до училищните огради и се стигне до безпрепятственото влизане на децата ни в наргиле баровете. Впрочем, самото пушене на наргиле в България не е регламентирано – нещо, което може да се охарактеризира като небрежен пропуск, който обаче може да има твърде неприятни последствия.

Нагледен пример е убийството на ученичка в Бургас миналия месец, за което е обвинен младеж – също ученик. Както се твърди, конфликтът е избухнал именно заради това къде тийнейджърите да пушат наргиле.

Само по себе си да „дръпнеш от маркуча“ не е престъпно деяние. Това според предлагащите тази услуга не крие опасност, тъй като в наргилето може да има просто ароматни треви, портокалови корички и всякакви залъгалки с приятни миризми. В тях обаче може да има и тютюн, но и марихуана. Тогава вече нещата придобиват съвсем различно изражение, както и последствията за опиталите.

В нито един наргиле бар няма сигурност, че тийнейджърите ще пушат само портокалови корички.

В нито един наргиле бар няма да ви кажат, че в тях е забъркано и още нещо.

В нито един наргиле бар няма да върнат детето ви, защото е непълнолетно. Стига то да е спестило паричките от закуска, ще му се даде каквото иска за толкова, колкото левчета има в джоба си.

В нито един наргиле бар няма да влезе инспектор от регионална здравна инспекция, защото забрана няма, както и какъвто и да е ред за пропусквателния режим няма.

В нито един наргиле бар няма да ви се зарадват, ако влезете да потърсите детето си.

В нито един наргиле бар няма да погледнат на вас с доверие, ако сте над 40-те.

Защото небрежността в нашата страна по отношение на контрола в някои сфери е придобила такива размери, че всеки представител на цивилизована Европа би се запитал, тези българи наистина ли са европейци?

Спомня ли си някой кога отпадна забраната за продажба на алкохолни напитки и всякакви увреждащи здравето на децата стоки в близост от 250 м от училищата? Това се случи през 2013 година. Тогава горещият картоф беше прехвърлен на общинските съвети – те да решават дали да въведат съответната забрана или не.

Към днешна дата картинката е повече от категорична – такива забрани се броят на пръсти, защото никоя община не иска да се раздели с високите данъци и такси от търговците.

Какво от това, че нечии деца се наливат с алкохол в голямото междучасие?! Ами, ако тези деца са вашите синове и дъщери, вашите внуци?

След месец междуведомствена група ще излезе с предложение по отношение на режима за пушене на наргилета. Предвиждат се и редица ограничения. Помислите, драги общински съветници, за своите деца и внуци, когато започне общественото обсъждане на проекта за рестрикции. Защото те може да са в съседния наргиле бар, докато вие гласувате в залата поредния разрешителен режим.

 

 

 

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.