Снимки

Коледните дръвчета тази година ще бъдат продавани от горските стопанства чрез електронни търгове. Това стана ясно по време на демонстрацията на е-търговия за дървен материал в земеделското министерство.

Нововъведението позволява участниците наддаването, което продължава 10 минути, да дават офертите си онлайн. Ако в този срок никой не качи над началната цена търгът се отлага. Това се случи вчера на първото наддаване за дървен материал в едно от стопанствата на Югозападното държавно предприятие. За втория търг за деня обаче бе постигната 11% по-висока цена за партида от 120 куб. м. Досега са проведени 4 търга. Първите са били в Северното централно предприятие и на един от тях е била постигната цена с 30% по-висока от стартовата.

„Това е бъдещето на търговията с дървесина”, смята зам.-министърът на земеделието Георги Костов. „От началото на годината са проведени около 800 търга. На тях са продадени 1,5 млн. куб. м дървесина, като част от тях тепърва ще се секат. От ноември и търговете за неотсечена дървесина ще стават по електронен път”, поясни той.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

БЕХ пласира трета емисия еврооблигации за €400 млн.

„Български Енергиен Холдинг“ ЕАД (БЕХ) пласира своята трета емисия еврооблигации на стойност 400 млн. евро, която ще бъде листвана на Ирландската фондова борса (Euronext Dublin), съобщиха от енергийното ведомство.

Караниколов: Икономическият ръст в България над средния за ЕС

Очакваният икономически растеж в ЕС е около 2,3 %. България е сред държавите с очакван икономически растеж над средния за Съюза, а именно 3,9%. В този контекст трябва да увеличим усилията си за подкрепа на растежа и продължаване на положителния тренд. Това заяви в рамките на икономическия форум в Пловдив министърът на икономиката Емил Караниколов. Той уточни, че позитивни сигнали за това дава ръстът на брутния вътрешен продукт.