Снимки

Оригинален шестзаряден револвер „Гасер“, по-известен като Черногорец, принадлежал на Ташко Горов - дългогодишен телохранител на поета Пейо Яворов, намери място в експозицията на лирика-харамия в родния му чирпански дом. Оръжието е подарено на музея от внука на поборника, юристът Филип Горов. То е изложено във витрина, редом с оръжието на Яворов от времето, когато е водил чета за освобождението на Македония.

Стотици са експонатите, събрани през годините от 1954-а до сега, сред тях има оригинални ръкописи, документи и книги от личната библиотека на гениалния творец, каза уредникът Тодор Иванов. Сред най-новите постъпления в навечерието на 140-та годишнина от рождението му са тъмните очила, които е носел след опита за самоубийство (1913 г.) и ослепяването си и кутийка, където е съхранявал попивателни хартийки.

Сред първите пристигнали да разгледат експозицията в Чирпан за 140-тия рожден ден на Яворов на 13 януари бяха ученици, които са участвали в традиционните вече национални конкурси за поезия и проза „И ти се в мене- ти, родино моя“ и рисунка „Недорисуван свят“ в памет на самоубилата се негова прапраплеменичка Василия Стоилова. Над 150 деца от цялата страна са изпратили свои произведение: стихове, есета и картини. Най-добрите от рисунките ще бъдат показани на 15 януари в изложбената зала „Георги Данчов-Зографина“, когато ще бъдат обявени и победителите.

Привечер в събота огънят на Яворовите литературни дни пред бюст-паметника му в двора на къщата ще запали председателят на съюза на арменските писатели Едвард Милотосян, след което тийнейджъри с четнически униформи ще го пренесат до паметника в градския парк.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Николай Колев-Босия продължава гладната си стачка срещу купуването на шофьорски книжки

Общественикът Николай Колев-Босия вече дванадесети ден продължава гладната си стачка срещу покупко-продажбата на шофьорски книжки, която води до многобройни трагедии по пътищата.

Еньовден е, билките са най-лековити

Църквата почита днес църковния празник Рождение на св. Йоан Кръстител, наричан
от народа Еньовден.
Заченат с Божията намеса, св. Йоан, наречен Кръстител или Предтеча, се ражда
няколко години преди Исус Христос, за да прокара пътя на неговото учение сред
юдейския народ.