Снимки

Европейският парламент (ЕП) прие днес нови правила за доставка на стоки, купени онлайн. Предвижда се занапред да има по-ясна информация за цените на доставките, за да се повиши доверието на потребителите, съобщи БТА.

Доставчиците ще трябва да предоставят списък с тарифите за най-често предоставяните услуги. Европейската комисия ще помества цените в интернет, което ще позволи сравнение на стойността за доставка между различни държави, както и между различни доставчици.

Проучване на ЕК показва, че две трети от потребителите са се отказвали да направят онлайн покупка, защото цената на международната доставка им се е сторила прекалено висока. Малките и средните предприятия, и хората в отдалечени райони, са изправени пред ограничен избор от доставчици и високи цени на доставките.

С новите правила властите получават правото да установяват дали цени за международна доставка в ЕС са необосновано завишени, се посочва в съобщението.
Предвижда се занапред доставчиците да съобщават на националните власти своя оборот, броя на извършените доставки и на служителите си, данни за подизпълнители и процедури за разглеждане на оплаквания.
Доставчици с по-малко от 50 служители, които работят само в една страна, са изключени от разпоредбите.

Българският евродепутат Ева Майдел заяви, че отключването на потенциала на дигиталната търговия минава през намирането на работещи решения за физическата доставка на колетни пратки в целия ЕС. „Следователно, предложеният регламент е от изключителна важност не само за потребителите, но най-вече за малките и средна предприятия, които искат да работят с клиенти в цяла Европа. Търсеният ефект е прозрачност при образуването на цените на доставките, възможност за избор на доставчици на международни пратки и повече иновации в сектора", заяви тя.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Девет от десет бутилки ще се рециклират до 2025 г.

След 7 години събираемостта на пластмасовите PET бутилки в Европа ще достигне 90 на сто. Една четвърт от тях отново ще се използват в производството на шишета за безалкохолни напитки. Това обещание пред Европейската комисия (ЕК) дадоха от София представители на Европейската федерация на бутилираните води (EFBW).

БЕХ пласира трета емисия еврооблигации за €400 млн.

„Български Енергиен Холдинг“ ЕАД (БЕХ) пласира своята трета емисия еврооблигации на стойност 400 млн. евро, която ще бъде листвана на Ирландската фондова борса (Euronext Dublin), съобщиха от енергийното ведомство.