О.з. генерал от МВР Тончо Михайлов взема 30 бона от прокуратурата

О.з. генерал от МВР Тончо Михайлов взема 30 бона от прокуратурата

 

 

 

30 000 лв за нанесени му неимуществени вреди вследствие преживени тежки душевни болки и морални страдания от незаконно повдигнато обвинение ще трябва да изплати прокуратурата на вече пенсионирания генерал-майор от МВР Тончо Михайлов.

Решението, публикувано  на страницата на старозагорския окръжен съд на 18 октомври е  по дело, заведено в резултат на искова молба на бившия директор  на ОД на МВР в Града на липите до лятото на август 2009 година.

В нея Михайлов твърди, че веднага след пенсионирането си и напускането на МВР е бил привлечен като обвиняем по наказателно общ характер дело и му е била определена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 1 000 лв.

Делото, гледано в ямболския районен съд  приключило с пълното му оневиняване на 8 май 2012 г., но през това време името му било обект на множество публикации в медиите, включено било и в няколко доклада на различни министерства пред ЕК.

В резултат на тази целенасочена кампания имащият 30 години стаж в редиците на МВР генерал преживял истински стрес и довел до минимум срещите си с познати и  колеги, а здравословното му състояние се влошило.

Съдът в Стара Загора е преценил, че аргументите на пенсионера са сериозни, а становището , изразено от Главна прокуратура, че размерът на иска е прекомерно завишен – не отговаря на действителната обстановка. Освен присъдените 30 бона Михайлов ще трябва да получи и лихвите към сумата за времето от произнасянето на оправдателната присъда до пълното й изплащане. Към нея се прибавят и 1798 лв за направените от ищеца разноски по водените дела.

Паметливи старозагорци припомнят, че генерал-майор Тончо Михайлов беше отстранен от директорския пост след шумно огласени обвинения, че е организирал подслушване на проверяващи работата ми представители на инспектората на МВР. Това станало посредством тайно монтирана в залата, където били изслушвани подчинените му апаратурата.В хода на делата обвинението за подслушването отпадна, не се потвърдиха и други тези на прокуратурата, че висшият служител е подпомагал по някакъв начин организираната престъпност.

Определението на старозагорския окръжен съд подлежи на обжалване пред апелативния съд в Пловдив.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.