София и Скопие не се разбраха по спорните въпроси и на 11-ата двустранна среща (ОБНОВЕНА)

София и Скопие не се разбраха по спорните въпроси и на 11-ата двустранна среща (ОБНОВЕНА)

Единадесетата поред среща на Съвместната комисия е нулева. Няма направена и миниатюрна стъпчица в нашите отношения. Това каза проф. Ангел Димитров след двудневното заседание на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, създадена в изпълнение на Договора за приятелство между София и Скопие.

Днес завършва 11-тата среща, а ние се движим с костенурско темпо, допълни проф. Димитров. Той обясни, че колегите от Северна Македония блокират процеса, като отказват да подписват протоколите на комисията. По думите му липсата на такъв документ, който да удостоверява съвместната работа, показва нежелание да се работи интензивно. 

За северномакедонската страна Драги Георгиев пък каза, че протоколите от двете предходни срещи не са били подписани поради прилагателното „македонски”, тъй като има различно тълкуване на Преспанското споразумение. По-късно той добави, че няма съгласуваност в какъв контекст може да се използво и в какъв не. Димитров отвърна, че не може да става дума за отношението на България към споразумението и обясни, че страната има утвърдена формула за употребата на езика, благодарение на която e подписала десетки договори.

От конференцията стана ясно още, че на двудневната среща се е появило несъгласие между историците от двете страни относно общ текст, който трябва да бъде предложен на двете правителства по въпроса за цар Самуил – тема, по която вече беше постигнат компромис. Проф. Димитров описа това като отстъпление и заяви категорично, че са "много далеч от завършване на работата по учебниците, които интерпретират и обучават децата в 7-мо отделение за Средновековието". Той допълни, че са едва на 4-а точка от общо 14.  

"България трябва да е двигателят на европейската интеграция на Северна Македония", заяви Георгиев и каза, че е необходима добра воля от нейна страна. 

Димитров пък обърна внимание, че Скопие "още не е направило критична самооценка на своето югославско минало. Това е задължително за всички държави, които излязоха от съветския блок и това е онази необходима стъпка към една нова организация, каквато е Европейския съюз, която има свои други стандарти, в която е някак неестествено да влезеш с багаж от едно отдавна отминало и опровергано историческо време", заяви той.  

Историците ще проведат онлайн среща и следващата седмица, като най-важно е да се завърши работата по Средновековието, османския период и да се пристъпи към разглеждане на личности, коментира още българският историк.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.