11 бивши кадровици на Темида зоват за оставка на Лозан Панов (ОБНОВЕНА)

11 бивши кадровици на Темида зоват за оставка на Лозан Панов (ОБНОВЕНА)

Председателят на ВКС не я дава, ще пише отчет за дейността си

Единадесет от членовете на предишния състав на Висшия съдебен съвет, които са гласували за избора на Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд, поискаха оставката му. Предложението им влезе като допълнителна точка в дневния ред на заседанието на Пленума на ВСС днес. Панов отказва да подаде оставка.

Галя Георгиева, Димитър Узунов, Георги Колев, Михаил Кожарев, д-р Незабравка Стоева, Даниела Костова, Ясен Тодоров, Мария Кузманова, Румен Боев и Розалин Трендафилов са изпратили официално искане до Пленума на ВСС, през представляващия кадровия орган Боян Магдалинчев, с което „Монитор“ разполага. По-късно и Юлиана Колева се присъединява към призива на колегите й с отделно писмо до ВСС.

В искането си бившите кадровици ясно посочват, че съжаляват за този избор и заявяват, че

с гласовете си в подкрепа на Панов са допуснали „тежка грешка“

Те обосновават искането си и с последния огромен скандал, който председателят на ВКС допусна със заснемането на клипа в Съдебната палата с голи момичета и въоръжени гангстери, призоваващи към употреба на наркотици.

„Не имало в историята на Третата българска държава председател на ВКС, който да допусне подобна гавра със символа на съдебната власт в страната. Оттук нататък за нас остава само моралният акт да поискаме оставката на Лозан Панов. Отправяме призив към г-н Лозан Панов да прояви воля, смелост, мъжество и да се реши на този личен акт“, пишат бившите членове на ВСС до Пленума.

„Като хора, участвали в избора на този председател, ние не желаем да споделяме повече отговорността за непремерените му действия, компрометиращи толкова тежко авторитета на съдебната власт и уронващи престижа й  пред цялото българско общество. Длъжни сме да направим опит

да спрем разрушителните му действия

като поискаме от него да си подаде оставката”, пишат още бившите кардровици на Темида.

Накрая те молят призивът им да бъде прочетен по време на заседание на Пленума на ВСС. „Само така ще сме сигурни, че председателят на ВКС е узнал надлежно за отправеното към него послание от страна на хората, които са го подкрепили и избрали на този висок пост през 2015 г., а към настоящия момент напълно са оттеглили доверието си от него!

Последващите му действия ще покажат на обществеността дали той е човек с достойнство, който е способен да носи отговорност за действията си, или високопарните му фрази и речи са просто празни думи без никакво покритие”, завършва призивът.

Вижте тук какво се случи на самото заседание

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.