11,7 млрд. лева трябват до средата на века за саниране на 20% от сградния фонд

11,7 млрд. лева трябват до средата на века за саниране на 20% от сградния фонд

До 2050 г. е възможно да се постигне обновяване на 20 на сто на сградния фонд у нас, като за целта ще трябва да се инвестират достигат 11,7 млрд. лева, сочат данните Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР), цитирани от 3е-news.net.

Така ще бъдат спестени 7329 гвтч енергия общо и над 3,2 млн. тона вредни емисии. За обновяване на жилищните и нежилищните сгради до 2025 г. ще са необходими общо инвестиции за над 1,5 млрд. лева.

Сградният фонд в България като цяло е в незадоволително състояние и са необходими значими инвестиции, за да постигне съвременните нива на енергийна ефективност. В 91% от жилищните сгради, които не са обновени, се прахосва енергия. В тези сгради използваната първична енергия може да достигне до 435 квтч на кв. метър за година. Това означава, че сградата има и най-ниското ниво на енергийна ефективност - клас G. Затова и приоритетно се планира обновяване на жилищните сгради от енергиен клас Е, F и G. В дългосрочната стратегия се предлагат и различни пакети от енергоспестяващи мерки за тези целеви групи сгради.

Част от необходимите средства за подобряване на сградния фонд ще бъдат отпуснати по линия на Плана за възстановяване и устойчивост. В една от целите на Плана е записано, че енергийната интензивност на икономиката ни кумулативно трябва да намалее с 10% до 2024 г. С толкова трябва да намелее и въглеродния интензитет на икономиката за същия период. В същото време делът на енергията от възобновяеми източници в крайното брутно потребление на енергия трябва да достигне 24 на сто до 2024 г.

Данните на АУЕР сочат още, че към 2018 г. 33,6 на сто от българските домакинства са принудени да се ограничават при отопление на жилищата си. Близо 32 на сто от домакинствата пък не могат да плащат навреме разходите, свързани с обитаваното от тях жилище.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.