11 246 деца в неделните училища в чужбина за първи път на тест по български език

11 246 деца в неделните училища в чужбина за първи път на тест по български език

11 246 деца от 1-ви до 7-и клас в българските неделни училища в чужбина се явиха на първия по рода си тест по български език, който се проведе онлайн. Тази година външното оценяване за владеене на родния език е по желание, но от 2022 г. то ще е задължително за всички ученици от първи до девети клас включително.

Интересът към изпита беше голям и в него се включиха 341 училища от 39 държави. Сред учениците, които показа какво са усвоили по време на уроците си в неделните училища, е имало деца от български произход или от смесени бракове, родени в чужбина, които по желание на своите родители изучават техния език. Най-масово са се включили българчетата в Украйна, Великобритания и Испания. Най-много тестове са попълнени от ученици във втори, първи и трети клас.

Изпитът се проведе в събота от 8 до 20 ч. българско време. Първи се включиха децата в Нова Зеландия и Ванкувър в Канада, последни попълниха теста малчуганите в САЩ и останалите части от Канада. Учениците решаваха задачи в електрона платформа, като всеки влизаше с уникален код. Децата от първи до трети клас отговаряха на 15 въпроса в рамките на 30 минути. Двадесет задачи за 40 минути имаха учениците от четвърти до седми клас. По общото мнение на техните учители всички са се справили бързо и успешно.

Тестовете и платформата за изпита са разработени в рамките на националната програма „Роден език и култура зад граница“.

„Тестовите задачи ще направят диагностика до каква степен програмите и помагалата са адаптирани към възможностите на учениците и дали те се справят с работата в онлайн системата“, обясни за новия модул пред „Монитор“ при представянето му директорът на дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ Наталия Михалевска.

Резултатите няма да влияят на статута на неделното училище и няма да доведат до намаляване на финансирането му. Анализът им ще позволи да се вземат мерки за подобряване качеството на образованието, за актуализиране на учебните програми и помагала, за допълнителна квалификация на учителите и др. Ако дадено училище няма добри резултати, за него ще се направи специална програма, за да се засилят, ще се проследи и дали имат недостиг на учители, или на тях им липсва обучение по програмите.

Министерството на образованието и науката подпомага организационно, методически и финансово общо 376 неделни училища в 44 държави с 19 856 ученици от 1-и до 7-и клас.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.