11,2 % от семействата не искат да ваксинират децата си

11,2 % от семействата не искат да ваксинират децата си

Възобновяват имунизациите и реимунизациите от тази седмица

11,2 % от семействата не искат категорично да ваксинират децата си. Това става ясно от проучване на Института по обща медицина и Първа детска консултативна клиника, направено в столицата и по-големите градове в страната.

80.3% от участвалите в допитването са заявили, че са поставени всички задължителни ваксини на децата им, а именно против туберкулоза, хепатит Б, коклюш, полиомиелит, морбили, рубеола и паротит. От тях 67.7 на сто са били поканени за имунизациите от педиатъра, други 32.2% сами следят задължителния имунизационнен календар и питат доктора кога трябва да заведат децата за ваксините. Други 7 процента все още не са ги завели за ваксиниране, но ще го направят.

Първата ваксина срещу морбили се поставя на 13-я месец, до тогава бебетата са уязвими по отношение на заразата. Малчуганите до 5 годинки са по-уязвими към хепатит Б, туберкулоза и коклюш. Полиомиелитът (детски паралич) пък води до трайно инвалидизиране.

Отказът от ваксини създава сериозни предпоставки за поява или разрастване на епидемии.

52.2% от участвалите в проучването, които са ваксинирали детето си, заявяват, че ваксините предотвратяват заразни и много опасни болести. 17.7% са на мнение, че ползите са в пъти повече от вредите, а за 9.6% кават, че са го направили, защото ако не ваксинират детето си, няма да го вземат в детската градина или училището.

Отлагането на ваксините може да стане при заболяване, по време на което те не могат да се правят, но в рамките до три месеца. След този период въпросът се решава от комисия.

От 21 април със заповед на здравния министър Кирил Ананиев се  възобновяват детските и женските консултации, както и имунизаиите и реимунизации, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Те ще се осъществяват с предварително записан час, за да няма струпване на хора пред кабинетите на лекарите предвид пандемията от COVID-19.  

От 20 април стартира Европейската имунизационна седмица, която ще продъжи до 26-ти, организирана от Световната здравна организация. Мотото й тази година е „Предпази, защити, имунизирай“ („Prevent. Protect. Immunize.“) и акцентира върху значението на ваксините за доброто здравословно състояние на човека през целия му живот.

Тази година СЗО определи 2020 г. за „Година на медицинските сестри и акушерите“, заради голямото им значение в постигането на универсално здравно покритие, чрез предоставяне на достоверна информация, основана на доказателствата за ваксините, както и чрез оказване на помощ при ваксинацията в много страни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.