0

11,2 % от семействата не искат категорично да ваксинират децата си. Това става ясно от проучване на Института по обща медицина и Първа детска консултативна клиника, направено в столицата и по-големите градове в страната.

11,2 % от семействата не искат категорично да ваксинират децата си. Това става ясно от проучване на Института по обща медицина и Първа детска консултативна клиника, направено в столицата и по-големите градове в страната.

80.3% от участвалите в допитването са заявили, че са поставени всички задължителни ваксини на децата им, а именно против туберкулоза, хепатит Б, коклюш, полиомиелит, морбили, рубеола и паротит. От тях 67.7 на сто са били поканени за имунизациите от педиатъра, други 32.2% сами следят задължителния имунизационнен календар и питат доктора кога трябва да заведат децата за ваксините. Други 7 процента все още не са ги завели за ваксиниране, но ще го направят.

Първата ваксина срещу морбили се поставя на 13-я месец, до тогава бебетата са уязвими по отношение на заразата. Малчуганите до 5 годинки са по-уязвими към хепатит Б, туберкулоза и коклюш. Полиомиелитът (детски паралич) пък води до трайно инвалидизиране.

Отказът от ваксини създава сериозни предпоставки за поява или разрастване на епидемии.

52.2% от участвалите в проучването, които са ваксинирали детето си, заявяват, че ваксините предотвратяват заразни и много опасни болести. 17.7% са на мнение, че ползите са в пъти повече от вредите, а за 9.6% кават, че са го направили, защото ако не ваксинират детето си, няма да го вземат в детската градина или училището.

Отлагането на ваксините може да стане при заболяване, по време на което те не могат да се правят, но в рамките до три месеца. След този период въпросът се решава от комисия.

От 21 април със заповед на здравния министър Кирил Ананиев се  възобновяват детските и женските консултации, както и имунизаиите и реимунизации, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Те ще се осъществяват с предварително записан час, за да няма струпване на хора пред кабинетите на лекарите предвид пандемията от COVID-19.  

От 20 април стартира Европейската имунизационна седмица, която ще продъжи до 26-ти, организирана от Световната здравна организация. Мотото й тази година е „Предпази, защити, имунизирай“ („Prevent. Protect. Immunize.“) и акцентира върху значението на ваксините за доброто здравословно състояние на човека през целия му живот.

Тази година СЗО определи 2020 г. за „Година на медицинските сестри и акушерите“, заради голямото им значение в постигането на универсално здравно покритие, чрез предоставяне на достоверна информация, основана на доказателствата за ваксините, както и чрез оказване на помощ при ваксинацията в много страни.