Над 11 000 деца са избрали да живеят в ученическо общежитие, сочи справка за „Монитор“ на образователното министерство. Общо 101 са държавни училища, чиито възпитаници могат да учат без да им се налага да пътуват до населеното място, в което живеят.

Общежитията се финансират от бюджета на просветното ведомство, като средствата се използват за възнаграждения на персонала и текущи разходи, а ако има остатъци, и за ремонтни дейности. Сумата за следващата година бележи ръст с близо 8,5 млн. лв спрямо тази. През 2019-а бяха заделени 21,7 млн. лв, докато за 2020-а са заложени 30,2 млн.

100 са настанените ученици в общежитието към Професионална гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“ в столицата. От тях обаче само 20% са възпитаници на учебното заведение, обясни директорът инж. Таньо Стойчев. Останалите настанени деца са от Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров”, Националната природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов“, а от три години цял етаж е заделен за футболисти и баскетболисти от 57 СУ „Св. Наум Охридски“. Стаите в ученическото общежитие са различни – за три или четири деца. Във всяка от тях има отделна баня, легла, бюра, гардероб и антре. Месечно учениците плащат 60-70 лв. Ако живеят две деца от едно и също семейство обаче няма такса. През последните години са правени два ремонта за по 320 000 лв., с които е сменена дограмата, тръбите за вода и отопление. По сметките на инж. Стойчев обаче трябват още 320 000 лв., за да бъдат реновирани и стаите на възпитателите, пералното помещение и да бъде направено външно саниране. Той се надява те да бъдат отпуснати от предвидените за 2020-а допълнителни 3 млн. лв. за ремонти на ученическите общежития. Директорът уточни още, че в сградата има видеоблюдение, а за безопасността на учениците се грижат и двама възпитатели. Децата имат и вечерен час и затова трябва да се прибират до 10,30, освен ако спортистите нямат състезание.

В община Кюстендил функционират две общежития - към Спортно училище „Васил Левски“ в град Кюстендил и към Началното училище „Св. Кирил и Методий“ в село Раждавица, установи репортерска проверка на „Монитор“. И двете са към община Кюстендил. Доскоро функционираше общежитие и към ПТГ „Джон Атанасов“, но поради липса на кандидати то вече е затворено. Най-голям брой деца са настанени в общежитието в Раждавица – 45, като услугата е напълно безплатна. В него са настанени основно ромски деца, които се обучават в НУ „Св. Кирил и Методий“.

„В общежитието към спортното училище са настанени 36 деца от различни общини в региона. Те заплащат по 12.50 лв. месечно. Сградата е газифицирана и предлага много добри условия на учениците“, коментираха още от общинската администрация.

С парно отопление и със стаи с по две или три легла са и трите ученически общежития на територията на община Русе. Две от тях са към професионални гимназии – едното е за учениците на Професионалната гимназия по промишлени технологии „Атанас Цонев Буров“, а другото за възпитаниците на Професионалната гимназия по строителство, архитуктура и геодезия „Пеньо Пенев“. Средношколското общежитие пък финансирано с общински средства. В него се настаняват ученици от 5 до 12 клас, които са от малки и слабо развити райони и които искат да продължат образованието си областния център.


7 млн. лв. за ремонти по оперативна програма

13 общежития към държавни професионални гимназии пък ще бъдат ремонтирани със 7 220 000 лв. по ОП „Региони в растеж“ за периода 2014-2020 г. Едно от тях е към Националната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Сава Младенов“ в Тетевен. Миналата есен с близо 1,3 млн. лв. са ремонтирани учебният корпус, физкултурният салон, общежитието и столовата, поставени са асансьор и рампа за деца с увреждания. Със средствата са подменени изцяло покривът, дограмата, сложена е външна топлоизолация, а вътрешната е подменена, поставени са нови радиатори. Това лято пък е направен ремонт на столовата с 50 000 лв., отпуснати от образователното министерство. Общежитието към националната гимназия е с капацитет 300 деца. В него безплатно тази година живеят 103, уточни директорката на учебното заведение инж. Златка Каталиева. Всички те са възпитаници на гимназията, но не са само от района. Има и от Северна България – Добрич, Шумен, Омуртаг. В стаите има всякакви удобства – легла, бюра, етажерки, закачалки, гардероби, баня, табуретки, а към тези в южната част - и тераси. Отделно има и две помещения с телевизори, два къта с микровълнова фурна, тостер, кана за топла вода, дъска и ютия.

Спад на настанените във Видин, пътували до съседни школа

Двоен спад има на децата, които са избрали да живеят в градското ученическо общежитие във Видин. Преди години те са били над 90, миналата - 78, а тази учебна година там са настанени само 48 хлапета. Така повече от 2/3 от капацитета му за 172 деца остава празен. Освен демографската криза причината за това е, че все повече ученици от областта се възползват от възможността да пътуват всеки ден до училището, в което учат, обясни шефът на общежитието Михаил Николов. Преди 2 години пътуващите ученици бяха 600, а тази са 1124, отчете той.

„И сега ни е трудно да покриваме издръжката, но от следващата година, когато сме с новия размер на субсидията, ще е още повече“, заяви Николов. До края на годината общежитието ще се финансира като за 78 деца, но от първи януари вече сумата ще е по-малка. Общежитието не е скъпо – 25 лв. на месец, като освен стаята, в която спят, на учениците е осигурен и кухненски бокс с микровълнова, кана за топла вода, печка. Въпреки това родителите предпочитат децата им да пътуват, тъй като им излиза по-евтино да гледат децата си вкъщи.

92-ма малки спортисти живеят в безплатно в Стара Загора

92 момчета и момичета, които се обучават в старозагорското спортно училище „Тодор Каблешков“, ползват съвсем безплатно общежитие към учебното заведение. За целта от местната хазна осигуряват годишно 208 372 лв., като в сумата са включени възнагражденията на 8 възпитатели. В Града на липите с общежития разполагат още три гимназии: НПГ по ветеринарна медицина „Иван Павлов“, която разполага с 250 легла при наем от по 22 лв. месечно. Има и възможност децата с нисък доход на родителите да живеят безплатно. С настанените в общежитието работи екип от възпитатели със значителен педагогически опит, квалификация и стаж по специалните и общообразователните предмети: двама ветеринарни лекари, двама зооинженери, биолог, химик, литератор, двама специалисти по математически и технически дисциплини и 1 учител по физкултура и спорт. Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ и Професионалната гимназия по електротехника „Г. С. Раковски“ също разполагат с общежития. Техните бюджети се осигуряват съответно от Министерството на културата и образователното министерство.


* Включени са материали от Жанета Йорданова, Северина Димитрова, Ирена Данаилова и Христо Христов

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Сачева: Социалната система ще издържи натиска до 13 май

Системата за социално подпомагане, за обезщетения при безработица, пенсионната система, са системи, които съществуват от години и са готови да издържат на натиска. „Нямам съмнение, че ще направим всичко за да минем заедно през кризата“. Това Заяви Деница Сачева пред Нова.

135 машини чистят снега в София

135 машини - снегопочиставаща техника работи в момента по почистването на София от снега, съобщиха от кмеството.