Снимки

- Г-н Атанасов, какво е настроението сред хората в Генерал Тошево преди референдума?

- Настроението на хората е тревожно и всички сме в очакване да приключи процедурата по исканата от „Русгеоком БГ” ЕАД 35-годишна концесия за добив на газ в територията на нашата община. Съвместно с кметския екип проведохме 36 срещи в почти всички населени места на територията на общината във връзка с предстоящия референдум. Нямаше наши съграждани, които да не се притесняват от рисковете за здравето и замърсяването на околната среда. Подобна дейност абсолютно не кореспондира с приоритетите на местното население – качествено и модерно земеделие и съпътстващи дейности, чиста вода и природа и едно по-добро бъдеще за идните поколения в Добруджа.

- Какво очаквате да се случи на 17 декември?

- Очаквам много голяма активност от моите съграждани на местния референдум, както и ясна и категорична позиция против добива на газ на територията на община Генерал Тошево.

- Вярвате ли, че държавата ще уважи резултатите от референдума?

- Вярвам, че държавата са гражданите и упълномощените от тях политици ще се съобразят с волята на суверена. Референдумът на практика е висша форма на участие на гражданите в управлението както на държавно, така и на местно ниво. Ако властимащите не приемат волята на народа си, значи, че имаме огромен проблем с принципите на демокрацията. Точно в тази връзка, след публикуването на резултатите от референдума кметът на община Генерал Тошево заедно с председателя на Общинския съвет и моя милост, в качеството си на председател на инициативния комитет против добива на газ на територията на община Генерал Тошево, ще поискаме среща с премиера на г-н Борисов. На тази среща ще представим резултатите от местния референдум, ще представим събраната подписка от над 10 700 подписа на граждани от цялата страна против добива на газ и ще поискаме адекватно политическо решение.

- Обяснете като председател на инициативния комитет какво точно ви смущава в инвестиционното намерение на „Русгеоком”?

- Допускането на такава икономическа дейност на територията на Добруджа за мен е абсолютно нелогична по много причини, но основните са следните: рисковете за замърсяване на уникалния подпочвен воден басейн, който е единствен източник на вода за питейно-битови нужди на цяла Североизточна България, през който воден слой ще се прокарат 41 сондажа за добив на газ. Този воден слой е защитена зона и има предписание от Черноморската басейнова дирекция да не се преминава през него, което инвеститорът заявява в приложенията по доклада, че няма да изпълни... При проучвателните два сондажа е констатирано замърсяване на питейната вода от жителите в Рогозина. Има огромен риск за замърсяване на почвите с най-богат хумусен хоризонт не само в България, но и в цяла Европа. Тези почви са национално богатство, съществуват нормативни изисквания за тяхното опазване и подобряване на почвеното състояние. Огромните количества от вредни емисии, описани в доклада по ОВОС на практика ще се върнат върху почвата при дъждове, снеговалежи и мъгли и ще замърсят основното средство за производство – земеделската земя на този регион. Друга опасност: изграждането на осем басейна за отпадни и замърсени води на всяка добивна площадка, в обем по 1340 куб. м на практика ще доведат до висока смъртност при пчелните семейства и замърсяване на пчелните продукти. Това ще повлече цялото земеделско производство на територия от 219 хиляди дка – територията за газодобивна дейност. Притеснени сме за здравето на хората, живеещи в 18 населени места в близост до тези площадки, поради очакваното замърсяване с вредни емисии на въздуха, праховото и шумово замърсяване, огромния транспортен трафик, който ще се движи по общинската и републиканската пътна мрежа. Притеснени сме от липсата на контрол върху тази дейност от специализираните държавни органи. Те не разполагат нито с експертен капацитет, нито с технически средства, нито с нормативна подкрепа за постоянен и внезапен мониторинг върху газо- и нефтодобивната дейност. Самото допускане за проучвателни сондажи без предварителна екологична оценка за мен е незаконосъобразно действие. Такова е и допускането на „Русгеоком БГ“ ЕАД да купи разрешението и да му се прехвърли правото за проучване през 2007 година, при липса на всякакъв опит (четири месеца по-рано е регистрирано дружеството), при липса на капитал – регистрирано с 50 000 лева капитал (минимално изискуем за АД), при липса на оборудване и технологии и при липса на специалисти.

- На обществените обсъждания вие лично неглижирахте количеството газ, което фирмата има намерение да добива, като заявихте, че то е абсолютно минимално и е без значение за държавата. Защо?

- Единствено доказаните количества от проучвателните сондажи според платените експерти, разработили доклада по ОВОС, са 1,097 куб. м природен газ. Инвеститорът е планирал тяхното извличане от три площадки и 11 сондажа край Рогозина през следващите 15 години. За 2016 година нуждите на България от газ са били в обем около 3 млрд. куб. м. Според оптимистичната прогноза на „Булгаргаз” до 2026 година нуждите ни ще нараснат до 6 млрд куб. м. Простите сметки показват, че добитите количества газ от „Русгеоком БГ“ ЕАД ще представляват между 1 и 2% от нужните количества за периода от 15 години. Това нито ще доведе до диверсификация от основния ни източник Русия, нито ще повлияе върху цената за крайните потребители. Още повече, че няма такива поети ангажименти от страна на инвеститора. За останалите седем площадки на добив е записано, че първо ще се проучи наличие на предполагаеми находища на газ и ако се открие, едва тогава ще се пристъпи към добиването му. Остава отворен въпросът как само с два проучвателни сондажа на една площадка са доказани тези 1,097 куб. м газ?!

- Разкажете истината за сондажа в Рогозина и какво точно бе извършено там.

- От 2009 до 2014 година са извършени два проучвателни сондажа на площадка Рогозина 1-1 и са регистрирани две геоложки открития. Първото е от 1082 м до 2700 м, към което е насочено настоящото инвестиционно намерение и исканата концесия за 35-годишен период. Второто е на дълбочина от 5100 до 5600 м и към момента не може да се усвои поради наложената забрана (мораториум) за ползване на неконвенционални методи за добив. Не разбираме защо е влязло в доклада това геоложко откритие, вероятно при даване на концесията ще работят за отпадане на забраната и ще искат да добиват газ по неконвенционалните методи. Все пак срокът на исканата концесия е 35 години!

- „Русгеоком” отправи покани към собствениците на земи за подписване на договори за наем. Има ли някакво движение в тази посока?

- Според мен това е поредната наглост, демонстрирана от инвеститора, тъй като процедурата не е приключила и те нямат разрешение за добив и подписан договор за концесия. Нямам информация за някакво движение по техните оферти, само искам да подчертая, че подвеждат собствениците на земеделска земя, искайки я за срок от 3 до 6 месеца под наем. Ако я получат, ще я ползват за много по-дълъг период.

- Ако институциите не се съобразят с гласа на народа в Генерал Тошево, какво следва?

- Не мисля в тази посока, тъй като до момента сме ползвали всякакви законови форми за протест и изразяване на категорична позиция против добива на газ. Референдумът ще е кулминацията на позицията на нашата общност. Приканвам и „Русгеоком БГ“ ЕАД да се съобразят с тази позиция и да оттеглят инвестиционното си предложение. Ние сме граждани и не желаем да водим дълги битки за бъдещето на Добруджа, затова искаме бързо и крайно решение от властимащите. Но също така сме категорични, че при необходимост ще продължим тази битка до нейния успешен за нас край с всички законови средства.

 

 

Визитка:

 

Атанас Атанасов е председател на инициативния комитет против добива на газ на територията на община Генерал Тошево

Роден е в Генерал Тошево

На 52 години е, има две деца

Завършил е ИУ Варна, специалност „Счетоводство и контрол“. Дълги години е работил в банковата сфера, един мандат - 1999-2003 г., бе кмет на община Генерал Тошево

От 2011 година е дребен земеделски производител. Не членува в политически партии

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.