Снимки

От 1 януари 2018 г., Република България за първи път ще поеме председателството на Съвета на Европейския съюз. Председателството се осъществява на ротационен принцип от всяка държава-членка за период от шест месеца. За да бъде гарантирана приемственост и последователност в работата на Съвета, е създадено „председателско трио“, което изготвя 18-

месечна работна програма. България ще си партнира в „триото“ заедно с Естония и Австрия. 

Основни приоритети на българското европредседателство са кохезионната политика, интегрирането на Западните Балкани, сигурността и стабилността, както и икономическият растеж с фокус върху единния цифров пазар.

В рамките на шестте месеца, през които страната ни ще изпълнява този ангажимент, са предвидени 299 събития - предимно в София, но също и във Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново, Габрово, Русе и други градове.

Официалното начало на българското европредседателство е тази вечер - в Националния дворец на културата, където в рамките на концерта "Духът на Европа" ще бъдат изпълнени емблематични музикални творби от всички 28 страни.

По време на председателството си България ще бъде домакин на среща на върха с участието на държавните лидери от страните-членки на ЕС и държавите от Западните Балкани.

Основните задължения на председателството са да организира и ръководи работата на Съвета на ЕС; да ръководи заседанията на всички нива в Съвета и движи напред дейността на Съвета във връзка с Европейското законодателство, да насърчава сътрудничеството между държавите членки, да осигурява непрекъснатост на Дневния ред на ЕС и постигането на общите цели, да има активна роля във формулиране на приоритети по политиките и да представлява Съвета на ЕС в отношенията му с другите органи и институции на ЕС, трети страни и общността.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

24 билки забранени за бране през тази година

Мурсалският чай и тази година е забранен за бране, дори за лични нужди, на територията на цялата страна, заради застрашените му находища. Това припомнят от Националната служба за защита на природата към Министерството на околната среда и водите във връзка с традиционното отбелязване на Еньовден.