Снимки

Софтуер може да брои жертвите при атентат и да изпраща сигнали до полицията и спешна помощ. Това предвижда проект за антитерористична система за контрол оповестяване и действия, разработена от началника на отделението по анестезиология във ВМА доц. Николай Младенов. Идеята е модерната система да действа в реално време в случай на терористичен акт. Така например, ако се случи инцидент

специални камери ще изпращат информация до софтуер

който ще я обработва и препраща до координационен център. Оттам пък информацията ще бъде подадена моментално до държавното ръководство, до полиция, спешна помощ, гражданска защита и др. институции.

Системата ще действа най-вече за медицински цели. Тя точно ще локализира времето и положението на взрива, силата, мощността, разрушенията, както и фиксира зоните на поражение. Има възможност още да прогнозира броя на ранените и типа и тежестта на травмите. С използването на термовизионни камери може да се определят температури в помещението и така да се разпознават живите и умрелите. Идеята е

с черен код да бъдат отчитани загиналите

с червен – пациентите с 50% риск от смърт, а с жълт – пострадалите, при които вероятността да загубят живота си е под 50%. Така спешните центрове ще могат да преценят колко лекарски екипи и линейки да изпратят, а болниците ще знаят предварително колко пациенти ще пристигнат и в какво състояние са.

Системата е с възможност да анализира инцидента за около една минута. Камерите могат да бъдат поставени на рискови обекти като

летища, терминали, жп гари, метростанции, спортни зали. Според проекта разработен от доц. Младенов системата има възможност и да разпознава потенциални терористи.

Софтуерът е изследван при 72 инцидента включително и в Афганистан. Подобни системи работят вече в Автрия и Германия, разказа още началникът на отделението по анестезиология във ВМА.

За реализиране на проекта си, доц. Младенов ще търси финансиране по европейски програми за иновации.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

40 сигнала на ден за насилие над деца

Случаите на насилие или експлоатация над деца се увеличават. Дневно се подават между 20 и 40 сигнала, понякога дори достигат до 50, това заяви Елеонора Лилова, директор на Държавната агенция за закрила на детето. Само за първото тримесечие на 2018 г. агенцията е била сезирана 120 пъти за упражняване на тормоз над подрастващи. В някои от случаите се съобщава за повече от един вид насилие.