107 фирми ухажват студенти на ТУ за стаж
2

107 фирми ухажват студенти на ТУ за стаж

107 представители на бизнеса, търсеха своите бъдещи стажант по време на изложението "Стажове", което се проведе в Технически университет-София. 

Всички него взеха участие компании, които търсят кадри по всички направления, пп които се обучават студенти на ВУЗ-а. "Работодателите се опитват да бъдат все по - атрактивни, тъй като има много по - голямо търсене на специалисти, отколкото можем да предложим на пазара на труда. Студените са доста ухажвани в това отношение", заяви Силвия Янева-Стоянова, директор на Център "Кариера и възпитаници (алумни)". Тя споделите, че новите работодатели, които са се включили в" Стажове "са 18. За първа година има голям брой представители на сектор транспорт, коментира още Янева. 

Предварително проучване сред участниците пък показва, че бизнесът има ново направление, в което ще усеща по - голям недостиг на кадфри. "Освен традиционното търсене на IT специалисти и такива от сферата на електрониката , на трети план е автоматиката", заяви директорът на алумни ТУ. 

Ректорът на университет Георги Михов подчерта, че изложението е полезно както за фирмите и студентите, така и за обществото. „Около 1400 студенти участват в програмите по стажове благодарение на изложението. Те се провеждат обикновено през лятото и могат да бъдат едномесечни или двумесечни, като в тях могат да се включат всички курсове“, заяви ректорът на Технически университет Георги Михов. Това според него са близо 15% от всички 12 000 възпитаници на ВУЗ-а. Той коментира, че най-добре се реализират студентите по IT специалностите, телекомуникации, авиационното инженерство, както и от областта на електрониката и мехатрониката. „Това са модерни специалности, но има глад за инженери по всички специалности. Затова нашите студенти имат шанс да се реализират добре във всяка една сфера.“, заяви Михов.

 Студентът по електроенергетика и електрообзавеждане Константин Палев смята, че подобрен тип събития са важни за връзката с компаниите. „Изложението е полезно за нас, защото ни дава възможност да се докоснем до бизнеса.“, сподели той. Константин уточни, че той вече е ориентиран какво иска да работи, но пък за неговите колеги от университета изложението е шанс да намерят къде се насочат. „ Тези изложения са възможност работодателите да предоставят на студентите позиции и да кажат от какви кадри имат нужда. Реализацията ни е гарантирана по този начин.“, каза студентът. Той обаче подчерта, че в сектора на електроенергетиката също има голям недостиг на кадри. „Енергетиката е малко позабравен бранш, а се лансират други сектори в общественото пространство.“, каза Константин.

Евгения Накова, директор „Човешки ресурси“ в ЧЕЗ България, обясни, че не само в България и Европа, а и в света най-голям е недостигът на електроинженери. Според нея това се дължи на отлива на млади хора, които се обучават в тези специалности. Накова обясни, че с годините броят на приетите в тази област намаляват. Като решение на този проблем от компанията са партньори с висшите учебни заведения и професионалните гимназии. „Ние вярваме, че по-голям брой работодателите трябва да бъдат ангажирани със задържането на младите кадри в България в нашата сфера“, заяви Новакова. В ЧЕЗ освен на стаж, се обучават и ученици в дуална форма (чрез работа). „Няма как да очакваш готови кадри за работа. Вярваме, че в този сектор престои следващата технологична революция. Смятам, че повече компании трябва подкрепят ученето през целия живот“, каза още тя.

Утре "Стажове" продължава в Пловдив и Сливен. Общо 142 компании ще се включат.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.