Снимки

В българското училище има разделение на децата според социалния им статус. Това обясни главният икономист към Световната банка Виктория Левин, която участва в конференцията на фондация „Заедно в час“ посветена на образованието. Така българските деца нямат равен достъп до образование и социалния статус оказва влияние върху успеха на учениците. Левин припомни и тревожните данни от последните международни изследвания, според които българчетата са на последно място в Европа по математическа грамотност. Също така 50% от децата в професионалните ни гимназии са показали слаби резултати по функционална грамотност. Според данни от Световната банка едва 38 % от децата от ромчетата между 3 и 6 години посещават предучилищни занимания. Само 15% от ромите мъже и 9 % от жените роми завършват училище, като и за двата пола е от изключителна важност близостта на местоживеенето им до училището.

Между периода 2010 – 2050 г. българското население ще се стопи с една трета, заяви още Левин. Тя добави още, че 23% от работодателите у нас заявяват, че подчинените им имат проблеми с липсата на социално – емоционали умения. Бизнесът отчита, че на българите им липсват два пъти повече в сравнение с другите европейци т. нар. „меки“ умения като компетентност за сработване с другите. Познавателните и социално-емоционалните умения на българските работници са изследвани с национално представително проучване BLISS от 2013 г., в което са взели участие хора на възраст от 18 до 65 години.Проучването показва още, че капацитетът за познавателни умения намалява с възрастта и всички работници между 50 и 65 години имат по-ниски познавателни умения в сравнение с по-младите им колеги. Изключение прави само умението за четене на текстове. По-възрастните работници обаче компенсират с по-добри социални умения. За жените е важно да са съзнателни на работа, докато за мъжете способността им да се променят, да се нагаждат към новите условия е по-важното умение, отчита още проучването.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

40 сигнала на ден за насилие над деца

Случаите на насилие или експлоатация над деца се увеличават. Дневно се подават между 20 и 40 сигнала, понякога дори достигат до 50, това заяви Елеонора Лилова, директор на Държавната агенция за закрила на детето. Само за първото тримесечие на 2018 г. агенцията е била сезирана 120 пъти за упражняване на тормоз над подрастващи. В някои от случаите се съобщава за повече от един вид насилие.