До 7-8 години цялата страна ще е с нов кадастър

Михаил Киров - изп. директор на Агенцията по кадастъра:

До 7-8 години цялата страна ще е с нов кадастър

Скица на имота може да поръчаме и през интернет, До няколко месеца външните ни офиси в София ще са 8

- Г-н Киров, колко изнесени офиса ще има агенцията до края на годината?

- В момента са 100 в България, я в София са - 5. В най-скоро време ще станат 8. Сега 3 са в районните общински администрации в „Люлин”, „Надежда” и гр. Нови Искър и в бъдеще „Илинден”. Там служители от общините обслужват клиентите от името на агенцията. От началото на месеца в София имаме собствени изнесени офиси на ул. „Кракра“ 3, „Сердика“ 5 в центъра.

Затова целта ни е в изнесените офиси и тези в общините да започнат да ходят повече хора там, а не от цяла София да отиват чак главния ни офис в кв. „Павлово“, където на ден минават по 400-500 клиенти. По-натоварено е в отпускарските летни месеци, а по-малко са клиентите през зимата.

Хората трябва да знаят, че могат да поръчат и получат скиците на имота си и в другите ни офиси. Поръчката може да направена и през интернет.

- Къде планирате още офиси в страната и в София?

- Промените в Закона за кадастъра, приети през 2016 г., дават възможност и общините и ведомствата да извършват услугите, предлагани от Агенция по кадастъра. Упълномощени техни служители ще могат да влизат с парола в нашата система и да изкарват скици, справки и други документи, за които има поръчка.

Има и опция да обслужват от наше име, но тепърва ще се договарят финансовите параметри - как да си поделим приходите и разходите за тази дейност. Развитието на външните ни офиси ще зависи от желанието на общините. С НСОРБ сме в непрекъснати разговори и вече сме на едно мнение за необходимостта от откриване на тези представителства. Нотариусите например от години имат достъп до системата ни през интернет и биха могли да я ползват, но не го правят често. А е редно и те да не изискват от клиентите си да им се представят документите на хартия.

Използването на възможностите да се изкарват документи чрез достъпа през мрежата до системата ще намали опашките пред гишетата. В момента правим курсове с общините, с нотариуси, със съдии и други заинтересовани лица да им разясняваме предимствата й. Те трябва единствено да имат електронен подпис. Като изкараните документи по този начин са равносилни на хартиените и са с 30% по-евтини. Всеки може чрез нашия сайт да си поръча документ и след това да го получи в някои от офисите ни или гишетата в общините.

- Какъв е ръстът на поръчките за документи през мрежата?

- През миналата година бе 10% за цялата страна. За първите 6 месеца на 2017 г. делът на ползването на електронните услуги е под 5%, като те са повече от специализирани потребители на агенцията като нотариуси или най вече други фирми. Останалите предпочитат да висят на опашка. А и хората може да не знаят къде е имотът им и искат да говорят със служителя, за да се консултират какво да поискат.

Някак си не можем да се откажем от хартиените документи с печати и подписи. „Заслуга“ за това пък имат и ведомства, които не признават електронните документи. Засега никой освен Столична община не признава електронните скици на имотите.

- Какво трябва да се направи, за да се повиши използването на електронните документи?

- Когато започнат и нотариуси, и общините, и ведомства да ги използват, хората ще се поуспокоят и също ще започнат да го правят. Агенцията е 100% електронизирана.

- Какво бихте посъветвали хората, когато ползват услугите ви през компютъра си, например когато искат да си изкарат скица на имота си?

- Хубаво е преди да поръчат документа, да огледат справката или скицата на екрана на компютъра си, дали те отговорят на записаното от документите за собственост. Дали няма грешки в цифри и други неща. Така ще се намалят рисковете от грешки и ще се спести време.

- Как става плащането на поръчаните документи през мрежата?

- Принципът е услугите да се предплащат, за да може да се започне с изпълнението им. Само при справките се плаща преди изтеглянето им от системата. С банкова карта се плаща през ипей или като се изпрати сканирано платежно нареждане за внесени в пари в банка. В бъдеще разработваме и директно да се плаща с карта.

В момента гледането на кадастралната карта е безплатно. Човек може да влезе в системата ни и да я разглежда. Може да се търси имот по адрес, по идентификатор, който е своеобразен ЕГН на имота или чрез навигация по карта. Важното е обаче да се знае какво се търси и къде може да го намери.

Справката за собствеността струва 3,50 лв. Тя е почти аналогична на скицата и така може да види дали няма сбъркано нещо по нея.

- Каква е разликата в ползването на кадастрални услуги през мрежата у нас и в Европа?

- Най-напреднали в това отношение са скандинавските страни като Швеция и Норвегия. Също и Холандия. Там обаче кадастърът е изчистен от проблеми стотици години преди нас. Затова и процедурите им са много опростени. Например в Норвегия сделките с имоти стават без нотариус. Продавачът и купувачът подписват двустранен договор, който се изпраща в службата им по кадастъра, която отразява покупко-продажбата. У нас такъв модел на работа все още е немислим.

Информацията в агенцията е цифрова, а разпечатването е връщане с години назад, защото такива са изискванията. Колкото и да сме електронизирани обаче, няма начин да насмогнем на потока от заявки. Говорим с МРРБ да ни увеличат щата.

- Кой ще се цифровизира по-бързо - хората или институциите?

- Естествено институциите, защото там има два варианта с моркова или тоягата. Не може в 21-ви век да караме с ферманите и хартии. Или да си пишем писма между ведомствата, за да ни изпратят справка или друга информация, което отнема месеци и дори година, за да получим писмения отговор на хартия. Ползваме ли повече възможностите на цифровите технологии, то времето може да се съкрати поне наполовина. Подготовката на хартиени документи отнема време и ресурси. Технологично всичко може да стане, само да има желание. При нотариус например човек би могъл да си заяви скица и няма нужда да идва до офис на кадастъра или в общината. Въпросът е какъв брой от нотариусите го правят.

С ГРАО вече работим по новия начин. Когато правим изменения на кадастралната карта, през системата автоматично получаваме отговорите на нашите запитвания например за адреса на собствениците (ако например те не живеят в този имот).

- На какъв етап е цифровизацията на кадастралните карти на София и на страната като цяло?

- От 24 района в София 22 са готови. Остават само „Лозенец” и „Слатина”, където има частични проблеми. Скоро столицата ще е с напълно нова кадастрална карта. 24% площта на страната имат. С цифровизирани кадастрални карти са 7,5 млн. имота от общо около 18 млн., или 40% от всички. Включени са всички областни градове и още 600 населени места, главно по морето и в планинските курорти, към които има силни инвестиционни интереси. След като леко преработим и земеделските земи, след 2-3 години покритието ще стигне около 70%, а след 7-8 години и 100%.

Идеята ни е едно ведомство в дадено населено място да издава скици и за регулираните имоти и за земята, гората. Да не ходят хората на много места. Когато информацията е събрана в едно ведомство, ще се намалят цените услугите и ще се повиши сигурността.

- Докъде стигна съвместяването на цифровия кадастър с имотния регистър?

- Работим съвместно с имотния регистър. Понякога автоматично нанасяме промените, понякога изчакваме да видим, защото стават и грешки и се вписват различни данни, като процентите на идеалните части, ползватели, собственици. Затова и ние предпочитаме да го видим на хартия, за да не се създава напрежение.

Изменението в кадастралния регистър е безплатно. Ако човек си представи документ за собственост, служебно се променят при нас параметрите на имота, но това става през мрежата само с електронен подпис. Иначе трябва да се идва лично. Стремежът ни е да не се заличи някоя информация в документацията.

- Колко съдебни района имат пълно покритие между имотен и кадастрален регистър?

- Засега са затворени само 4 съдебни района - Несебър, Балчик, Каварна и Троян. Очаква се със заповед да министъра на правосъдието там да се открият имотните партиди. В област Ловеч покритието е на 90% и до края на годината ще достигне 100%.

- София ли ще бъде последният съдебен район с цифрови имотни партиди?

- Столицата много напредна. След като бъдат завършени картите на „Лозенец” и „Слатина”, най-късно в началото на следващата година, ще се отворят имотните партиди. След това ще се работи за оптимизация, защото всяко ново нещо има неточности и с времето те се изчистват.

 

 

ВИЗИТКА:

 

Инж. Михаил Киров е роден в Ловеч

 

Завършва средното си образование в Строителния техникум в Кърджали, а висшето си образование във ВИАС. Учи и във ВТУ "Св. Кирил и Методи"

 

От 1985 г. до 2000 г. работи в "Ловешки териториален кадастър" ЕООД, като от 4 години е бил управител на фирмата, а от 2001 г. е началник на Службата по кадастъра - Ловеч

 

От 16 юни 2017 г. е назначен за изпълнителен директор на агенцията

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.